Algblomning

Strand med vass och gröna alger i vattnet.

När växtplankton förekommer i stor mängd talar vi om algblomning. Vissa algblomningar består av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisk för både människor och djur.

Vid algblomning grumlas vattnet och ändrar färg. Ibland kan det bildas tjocka massor på vattenytan. Algblomningarna har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Alger är en viktig länk i näringskedjan, bl a är de föda åt många andra organismer, men blågröna alger (cyanobakterier) är en grupp organismer som kan bilda gift. I Östersjön ser de giftiga arterna ofta ut som en gröngul soppa eller en blågrön trådig massa.

Avstå från bad

När blågröna alger blommar är rådet att avstå från bad. Det gäller framförallt barn och djur. Barn, speciellt småbarn, samt husdjur bör hållas ifrån vatten med algblomning. Dessa kan få i sig större mängder vatten i förhållande till sin storleken och löper därför större risk att drabbas av förgiftning om vattnet innehåller alggifter. Alger som torkat in på stenar och växter kan vara giftiga. Även vatten som inte är färgat kan innehålla gift. Om du har badat i vatten med algblomning så är det bra att duscha efteråt för att undvika hudirritationer.

Använd ej som dricksvatten eller i matlagning

Barn, speciellt småbarn, samt husdjur bör hållas ifrån vatten med algblomning så de inte får i sig vatten. Använd inte heller vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Kokning förstör inte gifterna. Vatten som innehåller blågröna alger bör inte användas för bevattning av grönsaker och bär. Detta gäller för grönsaker och bär som riskerar att få bevattningsvatten på de delar som ska ätas.

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom efter att ha varit i kontakt med vatten med blommande alger. Kontakt med giftiga alger kan ge upphov till illamående, kräkningar, diarré, eventuellt feber, ögonirritationer och hudåkommor.

Om du upptäcker algblomning eller har frågor – kontakta:

  • Om du upptäcker algblomning vid någon av kommunens offentliga badplatser – kontakta Sport och fritid:
    Tel 0270-750 00, e-post: samhallsservicenamnden@soderhamn.se

    De offentliga badplatserna är: Bocksjön, Florsjön, Färssjön, Härnebosjön, Långbo, Skogsand, Stenö, Storsand, Storsjön och Vallviks havsbad.

  • Om du upptäcker algblomning på annan plats i Söderhamns kommun, eller har frågor om hälsorisker, kontakta avdelningen för Tillstånd och prövning:
    Tel 0270-750 00, e-post: samhallsservicenamnden@soderhamn.se

Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten?

Vill du rapportera en händelse, till exempel en algblomning eller om du sett ett dött djur på stranden ska du kontakta Informationscentralen för Bottniska viken Länk till annan webbplats. som tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten.

Senast uppdaterad: 13 juni 2024
Bygga, bo och miljö