Möbelåtervinningen - återbruk som ger vinster på flera plan

Man vid bokhylla.

Fredrik Johansson visar lite av utbudet av återvunna möbler som vid behov finns för kommunverksamheten att hämta i Hunden.

Möbler som återbrukas och medarbetare som utvecklas. Söderhamns kommuns möbelåtervinning är en vinn vinn-lösning som dessutom är helt enligt den kretsloppsplan som tar oss mot ett mer hållbart samhälle.

Långa rader av bord, hyllor, stolar, fåtöljer. Rum för målning, slipning och snickerier. I en korridor står en lång rad av nyinkomna kontorsstolar i fint skick.

- En är redan tingad och ska ut igen till någon person i verksamheten, säger Ulrika Brickner.

Hon berättar vidare att kultur- och samhällserviceförvaltningen nyligen fick 20 bord och 40 stolar.

Och det är just idén med Söderhamns kommuns möbelåtervinning: möbler som återanvänds och hittar nya hem i stället för att slängas. Ulrika Brickner och Fredrik Johansson är handledare för en grupp på omkring 15 personer, som ser fram emot att växla upp med sin verksamhet.

Vill växla upp

För även om möbelåtervinningen finns och fungerar så är förhoppningen att den ska finnas i varje kommunmedarbetares medvetande när det är dags för nya möbler.

- Vi hoppas att fler och fler ska kolla med oss först innan de köper något. Bara vi kommer igång så ska se till att synas mer, säger Ulrika Brickner.

Håller till i Hunden

Möbelåtervinningen hittas i fastigheten Hunden vid Ulrika Eleonora kyrka och har kontaktuppgifter på kommunens intranät. Framöver hoppas man kunna ta emot fler uppdrag via telefon och mejl.

- Vi siktar på att hitta fasta dagar för när vi hämtar och lämnar och när man kan komma hit och titta på möbler. Vi vill att man ska kunna komma och klämma och känna för att få det man vill, säger Fredrik Johansson.

Närbild på kvinna och man.

Ulrika Brickner och Fredrik Johansson är handledare för ett 15-tal personer som jobbar i möbelåtervinningen. Samtidigt som möbler får nytt liv får medarbetarna möjlighet att ingå i ett utvecklande socialt sammanhang och slipa på både möbler och språket.

Vinn-vinn-lösning

I planerna finns också att katalogisera lagret och göra det sökbart. Och att dokumentera hur mycket möbler som kommer in respektive körs ut. På så sätt ska man kunna se att vinsterna med återvinningen överträffar investeringen.

För vinster finns – på flera plan.

Dels sparas pengar då inköp minskas med återanvändning, dels så är det klimatsmart och en given åtgärd i den nya kretsloppsplan som Söderhamns kommun tagit fram. Kretsloppsplanen tar avstamp i nationella och internationella miljömål och visar hur vi ska arbeta med att skapa en bättre och hållbar miljö på det lokala planet.

Här ska kommunorganisationen vara ett föredöme med medarbetare och verksamheter som aktivt bidrar till en positiv utveckling.

Möbler och människor

Sedan finns det mänskliga värdet också, där medarbetare får möjlighet att slipa på både möbler och språket - en meningsfull och utvecklande sysselsättning.

- Det är fritt fram för deltagarna att komma med idéer så det finns en kreativ sida av det också. De får kliva in och ta ansvar utifrån egen förmåga, säger Fredrik Johansson.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 10 maj 2021