Jubileumsbok släpps lagom till jul: "Ett axplock av pärlor"

Curt Risell, redaktör för jubileumsboken, tillsammans med projektledaren Anders Uddén vid de många lådor med nytryckta böcker som väntar på att bli lästa.

Många av de planerade inslagen under Söderhamns jubileumsår har utgått på grund av pandemin. Men innan 2020 är över kommer en ljusglimt då ett projekt som pågått under året nu rotts i hamn: boken Söderhamn 400 år, 272 sidor med historier från kommunen.

Söderhamns kommun står bakom jubileumsboken, som visar upp ett axplock av händelser, skeenden, personer och platser som på något sätt präglat Söderhamn under de år som gått sedan vi fick stadsprivilegierna av Gustav II Adolf.

Många har medverkat

Undertiteln på boken är ”Texter och bilder av och med söderhamnare” och det visar sig i bredden på skribenter, fotografer och bildkällor. I boken medverkar både professionella pennor och glada och kunniga amatörer, detsamma gäller för bilder. Tack till alla som bidragit!

- De allra flesta har medverkat helt ideellt och varit glada att få bidra. Det är vi förstås tacksamma för. Det har varit ett roligt arbete, säger Curt Risell, som varit redaktör under arbetet med boken.

Boken är inget heltäckande uppslagsverk om Söderhamn, men ger en bild av både platser, personer och verksamheter som präglat kommunen i alla dess delar. Här berättas historien om F15.

Både känt och okänt

Bland de 272 sidorna finns historier som i stort och smått berättar om vår kommun och hur den formats under åren. Många av historierna är kända, andra kanske kan foga en ny pusselbit till söderhamnarens bild av sin plats.

- Det är inget uppslagsverk, det handlar om att vi vill lyfta ett axplock av pärlor, en del känt blandat med sådant som man inte visste. Det är en mix av vad Söderhamn är men vi har förstås inte kunnat få med allt, säger Anders Uddén, projektledare för Söderhamns kommun 400-årsfirande.

Julklapp till söderhamnare

Han konstaterar att året knappast blev som tänkt men att bokprojektet roddes i hamn i tid med bra slutresultat.

- Jag känner att den blev väldigt bra om jag får säga det själv. Ett fantastiskt lyckat projekt och ett av de få som genomförts trots pandemin. Det känns kul att släppa den lagom till jul, säger Anders Uddén.

I den första upplagan trycks 4 000 exemplar och böckerna kommer att ligga både på bokhandlardisken och under granen hos alla kommunanställda.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 december 2020

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn