Söderhamn 400 år - grattis och hurra!

Viktor Wärnick, kommunfullmäktiges ordförande i Söderhamn.

Från 1620 till 2020 - 400 år har gått sedan Söderhamn blev stad. Ta med er hälsningen från kommunfullmäktiges ordförande Viktor Wärnick och fira vår vackra stad i dag!

Kära söderhamnare

I dag, den 7 september 2020, är det exakt 400 år sedan vår stad emottog sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf. 400 år är en hisnande lång tid. Under dessa fyra sekel har Söderhamn gått igenom flera kriser men också haft framgångar.

Söderhamnarna har under generationer varit ett strävsamt folk, med idoga entreprenörer och företagare, hederliga individer och kärleksfulla familjer. Vi kan alla vara stolta över vårt Söderhamn och vi borde vara det oftare.

På denna geografiska plats, inom denna kommuns gränser, finns så många intressanta levnadsöden och historier att berätta, även om inte alla har tagit plats i historieböckerna. Här har söderhamnare under fyra århundraden haft sin uppväxt, format sina liv, arbetat hårt men också återhämtat sig, handlat med omvärlden, hjälpt sina medmänniskor, satt barn till världen, omfamnat glädje och genomlidit sorg. Vissa har lämnat för att sedan återvända, medan andra har lämnat och slagit bo någon annanstans.

Man brukar ju säga att ett liv är en hel värld – tänk så många världar Söderhamn både haft och nu också har.

Allt har dock inte varit enkelt och lyckligt. Vi ska vara ärliga med att vi har haft många prövande år bakom oss. Alla de erfarenheter Söderhamn har förvärvat under alla dessa år ger oss dock förutsättningar att dra lärdom av historien och göra något bättre av morgondagen.

Söderhamn har gått igenom mycket, men söderhamnarna har under 400 år varit ett uthålligt folk. Jag är därför övertygad om att Söderhamn och alla vi som bor här har vår bästa tid framför oss.

Grattis, Söderhamn, till 400 år – javisst må du leva i 400 år till!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 september 2020

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn