Engmans kapell gör Söderhamnslåt till 400-årsjubiléet: ”Gillar Söderhamn”

Pär Engman skriver en Söderhamnslåt som kommer att premiärspelas av Engmans kapell under nyårsfirandet på Rådhustorget.

När frågan kom så tvekade Pär Engman aldrig. Några månader senare finns nu en färdig jubileumslåt till Söderhamn. Premiärframförandet av Engmans kapell blir på nyårsafton på Rådhustorget.

När projektledaren för Söderhamns 400-årsfirande, Anders Uddén, ville ha en låt som kan sätta tonen för jubileumsåret, vände han sig till Pär Engman, grundare av Engmans kapell. Han började genast snickra på ett låtbygge som nu är färdigt. En upptempolåt med partyprägel, lovar upphovsmannen.

- Jätteroligt att bli tillfrågad. Det var överraskande och vi blev jätteglada. Vi gillar ju Söderhamn jättemycket, vi har spelat en del här och alltid fått ett bra mottagande, säger Pär Engman.

Pär Engman känner Söderhamn som en välkomnande stad, som nu kommer att få en upptempolåt att rama sitt 400-årsfirande med.

Som extra lokal krydda har bandet en medlem som bor i Söderhamn, keyboardspelaren Per Larsson. Dessutom har Pär Engman jobbat i Söderhamn tidigare.

- Jag tycker att jag känner stan. I låten har jag tagit fast på det jag tycker Söderhamn är, en musikstad framför allt, en välkomnande stad. Och så klart närheten till havet, säger Pär Engman.

Låt och video släpps efter midnatt

Engmans kapell kommer att spela låten under nyårsfirandet på Rådhustorget. Då väntar också lasershow och tal, precis som i fjol. Men med extra glitter i form av Engmans bidrag. Både låten och en video till den, går att strömma en minut in i jubileumsåret 2020.

- Tanken med firandet på torget är att det ska vara ganska komprimerat, vi vet att folk gärna firar hemma och tar torget som en avslutning vid tolvslaget. Där är vi ett fönster att slå upp i medborgarnas firande, säger Anders Uddén.

Erik Ohlsson och artistbyrån Jubel ska jobba med nyårsfirandet och andra inslag under 2020. Han tycker att det finns en härlig anda i kommunorganisationen gällande 400-årsfirandet.

Exakt var scenen ska placeras och hur allt praktiskt ska gå till är inte hugget i sten ännu. Men Vinterkalaset, som blev en succé under SM-veckan, finns i varmt minne. Erik Ohlsson från artistbyrån Jubel var med och arrangerade då och finns också med under nyårsfirandet och vidare under 2020 i samarbete med Söderhamns kommun.

- Det är väldigt många som har driv och vågar göra saker. Det känns som att man jobbar med en väldigt framåtlutad organisation, säger Erik Ohlsson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn