Covid-19: Söderhamns kommun stöttar näringslivet brett

Covid-19

Effekterna av coronaviruset är omfattande för näringslivet, inte minst för besöksnäringen och handeln. Därför inför Söderhamns kommun olika åtgärder för att underlätta för de lokala företagen. Åtgärderna riktar sig i första hand till små och medelstora företag i de branscher som är mest drabbade just nu.

Det handlar dels om att bidra till att förbättra företagens betalningsförmåga, dels om att bidra till ökad försäljning. Som kommun kan vi tyvärr inte lämna några ekonomiska bidrag till drabbade företag utan bara hänvisa till statliga- och regionala stöd. Men vi kan däremot hjälpa genom företagsutveckling och andra stödåtgärder och hela organisationen Söderhamns kommun gör insatser för att stötta dig som verkar inom näringslivet. 

Ekonomiska åtgärder som kommunen inför

  • Korta ner betalningstider till kommunens leverantörer till 20 dagar
  • Kommunkoncernen ska fortsatt handla av våra leverantörer.
  • Fokus på lokala inköp i första hand, om det går inom ramen för avtal och lagar.
  • De årliga fakturorna för 2021 för livsmedelskontroll, miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd inte kommer att debiteras i början på året, utan kommer att flyttas fram till den 31 oktober 2021.
  • Att till och med 30/6 2021 erbjuda 90 dagars kredittid på alla avgifter till företag från Bygg- och miljöförvaltningen.
  • Alla medarbetare i Söderhamns kommun får ett Söderhamns-presentkort, på 300:-/per person, i julklapp 2020.

Handel, restauranger och caféer

  • Slopad debitering under 2021 för allmän platsupplåtelse gällande uteserveringar, samt förlängning av det tidigare beslutet om avgiftsfri upplåtelse av allmän plats för handel, caféer och restauranger som vill anpassa sin verksamhet utifrån ett covid-19-perspektiv (till 31 oktober 2021)
  • Återbetalning av 2020 års avgift för att ha uteservering (totalt 52 000 kronor)
  • Ekonomiskt stöd i form av schablonsumman 5 000 kronor till företag inom restaurang, pizzeria, hotell, café eller bryggeri (totalt 85 företag och 425 000 kronor). De företag som berörs kommer att bli kontaktade.

Kommunikativa insatser

Kampanj: "Handla tryggt & lokalt”. Kommunen sprider budskapet genom annonser, film och information samt infartsskyltar.
Kampanj: "Ge bort Söderhamn i julklapp". Stödjer besöksnäringen genom att uppmunta till att köpa presentkort julen 2020. Sprids i egna och köpta kanaler.
Kampanj: Ökadbudget för marknadsföring av Söderhamn, att snabbfotat användas om smittspridningen närmare sommaren ger möjlighet att semestra inom landet (200 000 kronor för kampanj)
Intern kommunikation till medarbetare i Söderhamns kommun: Vi uppmuntrar alla kommunens medarbetare att nyttja friskvårdsbidraget hos våra lokala företag.

Näringsliv Söderhamn

Vi ökar vår fokus på den rådande situationen och bevakar det som sker nationellt, regionalt och lokalt för att guida våra företagare till rätt stöd. Vårt stöd till företagare fortsätter som vanligt. Vi har samlat information och länkar för dig som är företagare i Söderhamns kommun.

Vi på Näringslivsenheten har nedan sammanställt en del information för företag och samarbetspartners. Här hittar du information från  myndigher och statliga verk, företagsorganisationer och andra näringslivsfrämjare.

Välkommen att kontakta oss så lotsar vi dig vidare till rätt stöd:
naringsliv@soderhamn.se, Jan Brandberg, 0270-756 67 jan.brandberg@soderhamn.se

Följ oss också på Facebook där vi publicerar information som kan hjälpa dig.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 november 2021

Kontakta oss på Näringslivsenheten

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Ola Andersson
Näringslivschef
Tel: 073-043 64 76
E-post: ola.andersson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn