Pepab satsar på flera fronter - dubblad omsättning i sikte

Bild

Pepabs vd Stig-Olof Elmelind och företagets relativt färske produktionschef Mikael Visuri.

Mer än fördubblad omsättning på fem år. För Pepab är det möjligt tack vare satsning på flera fronter - från nya lasermaskiner till tätt samarbete med skolan. ”Vi vill vara bäst på marknaden”, säger vd Stig-Olof Elmelind.

Vd Stig-Olof Elmelind och produktionschef Mikael Visuri visar vägen genom verkstaden på Bröksmyravägen, ett av Pepabs tre lokaler i Söderhamn. Det är en lång promenad förbi maskiner och personal och plåt.

Det är rent och snyggt och rätt tyst. Det märks knappt när en laserstråle med millimeterprecision arbetar sig genom en plåt som en varm kniv genom smör. Det är en av företagets senaste investeringar i arbete, en fiberlaser som skär upp till 25 millimeter. En bit därifrån står en annan nyhet på Pepab-golvet – en maskin för att slipa ned grader på bearbetad plåt.

En maskin för att bearbeta plåtkanter från fransiga till lena är en investering för framtiden och ett exempel på Pepabs målmedvetna sikte på att vara bäst i branschen.

Båda maskinerna är investeringar som gjorts 2018 och 2019 och som visar att Pepab vill vara i framkant inom sitt gebit med färdiga produkter och komponenter i tunnplåt. Pepab erbjuder också svetning, ytbehandling, logistik och lagerhållning.

Med sikte på nya kunder och marknader.

- Vi satsar för att höja kvalitén och på så vis attrahera nya kunder. Då gäller det att vi är bland de allra bästa på marknaden, säger Stig-Olof Elmelind, VD i Pepab.

I satsningen ingår att så långt det går automatisera och digitalisera företaget till att bli helt papperslöst.

- Det är ett stort projekt men jag tror att vi lyckas. Innan 2020 ska vi klara produktionsadministrationen helt digitalt. Det finns massor av vinster med att effektivisera produktionsadministration och logistik, maskinerna är ju redan snabba, säger Stig-Olof Elmelind.

Vi kan producera för 100 miljoner

Målet som togs för ett par år sedan är att nå upp till 100 miljoner kronor i omsättning. Då omsatte Pepab 40 miljoner, i fjol var siffran 53 miljoner och i år är det budgeterat för 58.

- Det är en riktad insats för att öka volymerna kraftigt. Med den här verkstaden vi har idag kan vi producera för 100 miljoner. Dit siktar vi och vi har gjort massor av aktiviteter för att driva åt det hållet, säger Stig-Olof Elmelind.

Satsningen som görs i Pepab involverar också mjuka värden, personal till exempel. Hos de 40 personerna i personalstyrkan finns hundratals Pepab-år samlade, men man vill också attrahera yngre medarbetare. Därför är Stig-Olof Elmelind angelägen om att hela tiden öppna dörrar mot skolväsendet.

- Vi behöver personal därifrån så småningom. Ibland kanske det är ett långskott men det är likväl viktigt att vi paras ihop med samhället i stort.

Micke är ett bra exempel

Ett grepp är Näringlivsveckan (v 15) då 288 elever från årskurs åtta bussas ut till sju företag för att få inblick i arbetslivet. Teknikcollege på gymnasiet är ett annat exempel på samarbete, där Pepab är värdföretag åt teknikintresserade gymnasielever. Företaget samarbetar också genom projektkurser med högskolan.

- Micke är ju ett jättebra exempel på det samarbetet, säger Stig-Olof Elmelind.

Mikael Visuri nickar. Han som hoppade av verkstadsjobb och satsade på högskolestudier och fyra år senare klev ut genom skolportarna som maskiningenjör och erbjöds jobb som produktionschef i Pepab. Han trivs fint på sin arbetsplats där miljön är långt ifrån bilden många kanske har av skitiga verkstäder.

- Det här är ett modernt företag med senaste teknik och framåtanda och det vill vi visa.

Mikael Visuri är ett bra exempel på hur Pepab samarbetar med utbildningsväsendet för att locka unga medarbetare. Han klev av verkstadsgolvet och pluggade till maskiningenjör och blev produktionschef.

Mikael Visuri

Mikael Visuri är ett bra exempel på hur Pepab samarbetar med utbildningsväsendet för att locka unga medarbetare. Han klev av verkstadsgolvet och pluggade till maskiningenjör och blev produktionschef.

Ett gupp i vägen för framtida rekrytering är att gymnasiets industriprogram läggs ned lokalt, men Stig-Olof Elmelind vill hitta en ny väg för att nå ungdomarna.

- Vi är rejält irriterade på att Industriprogrammet försvinner, men det kan bli ersatt av gymnasiala lärlingsutbildningar och vi kan nog hitta bra samarbeten där också, men med lite äldre elever.

Ett 50-tal stora, återkommande kunder utgör kundbasen för Pepab. Många hittas i skogsindustrin eller transportbranschen och är lokala, som Jeven, EcoLog och USNR och så Kilafors, Parator (Bollnäs), Bruks Mekanik (Arbrå), J Sörling-Ilsbo AB och Pandrol (Hudiksvall).

Det finns flera fördelar med närheten.

- Ja, för alla parter. Kommunikationen blir enkel, liksom all planering. Då har man nytta av närheten till varandra. Det finns även en hållbarshetsperspektiv, vi är certifierade både när det gäller miljö och hållbarhet, säger Stig-Olof Elmelind.

Fem snabba frågor

Hur hittar ni kompetens?
- Gymnasieskolan, högskolan, arbetsförmedlingen, personliga kontakter. Vi utbildar mycket internt när nya medarbetare väl är här.

Hur är det att driva företag i Söderhamn?
- Alldeles utmärkt. Och det säger jag med eftertryck för jag tycker att det är en väldigt orättvis bild som ges av företagsklimatet.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter?
-
Vi vill lyfta fram Pepab som den bästa i vår bransch.

Har du något bra tips att dela med andra företagare?
- Om man vill bli företagare finns det många företag som kan byta ägare. Så köp ett företag och utveckla det.

Om jag är ung, varför ska jag satsa på din bransch?
- Det är en bransch i utveckling och en bransch som innehåller mycket mer än vad man tror. Bilden man har kanske säger det är en skitig arbetsmiljö, men så är det inte alls, men bilden lever och det är ett problem. Det finns en glädje i att göra riktiga grejer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 februari 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Ola Andersson
Näringslivschef
Tel: 073-043 64 76
E-post: ola.andersson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn