• Startsida
  • / Faxepark
  • / Nyhetsarkiv
  • / Andreas återvände och öppnade skivbörs mitt i stan: ”Hit kommer kunder från alla möjliga länder”

Andreas återvände och öppnade skivbörs mitt i stan: ”Hit kommer kunder från alla möjliga länder”

Bild

Andreas Sörlin driver Svartabörsen i Söderhamn, dit kunderna kommer långväga ifrån för att handla vinylskivor och ljudanläggningar.

Många år efter att den senaste musikaffären stängde har vinylskivan rullat in i Söderhamn igen. Det är full snurr på verksamheten för musikbutiken Svartabörsen, som drivs av tidigare söderhamnaren Andreas Sörlin. ”Det har varit en bra start”.

Mitt på Kungsgatan ligger den – Svartabörsen. Inget i skyltfönstren visar att här pågår kommers med skivor (mest vinyl) och ljudanläggningar. Skyltningen får vänta till våren, men det är ingen kris. För kunderna har redan hittat hit ändå. Några månader efter öppnandet har Andreas Sörlin skaffat sig en kundbas som växer – både stammisar från hela Hälsingland och sådana som letat sig dit långväga ifrån.

Svartabörsens ägare berättar om att både japaner, finnar, ryssar och norrmän hittar till butiken.

- Och jag hade in en tjeck förra veckan. Han är stor kund i Gävle också. Sverige har visat sig vara en bra plats för den som vill ha tag på vinylskivor, för vi hade mycket skivor när de fanns som mest, säger Andreas Sörlin.

Andreas Sörlin pratar med en stamkund.

Andreas Sörlin pratar med en stamkund.

Han har sedan flera år en liknande verksamhet i Gävle, där skivor rullar över disk, liksom ljudanläggningar. Det var så det började för den tidigare Söderalabon, som klev in i ljudlanskapet genom att jobba i radioaffär i Söderhamn innan flyttlasset gick till Gästrikland.

Det känns sunt att inte ha kniven på strupen

Han fortsatte med det i några år innan han vågade satsa på eget. För säkerhets skull har han också jobbat med annat parallellt med sin skivbörs.

- Jag är inte belånad som många är, kniper det så kan jag sticka ut och jobba. Det känns sunt att inte ha kniven på strupen.

I den sitsen verkar han inte hamna med tanke på kundintresset i Söderhamn.

- Det har varit folk från dag ett och det känns positivt. Jag har ändå räknat med en inkörstid på ett år innan det blir lönsamt. Varje grej som man gör kostar och det är tufft att ta igen, säger Andreas Sörlin.

Svartabörs-handlaren räknar med att stereo-biten ska stå för ena halvan av intäkterna och skivorna för den andra.

- Det är roligt för de båda drar kunder åt varandra. Har man det ena vill man ha det andra. Och jag har sett att andra skivbörsar tar efter mig, det betyder att tanken var bra.

Andreas Sörlin

Musikintresset tog fart när Andreas Sörling bodde i Söderhamn och jobbade i radiohandel.

Idén verkar fungera fint, liksom läget och lokalen. Söderhamn är en marknad han länge sneglat på.

- Jag har letat i flera år efter lokal i Söderhamn och nu hamnade jag här och hyr av Stenhus AB. När jag fick se lokalen så kände jag ”det här kan bli något” och det går inte sämre här än i Gävle. När det blir varmare fram i vår så kommer jag att fixa till skyltfönstren också så att man ser vad som finns här.

I den största butiksytan hittas skivorna. Prydliga rader med allt från Metallica till Miles Davis, allt i fin kvalité och tvättat i skivtvätt. I rummet intill finns ljudanläggningar, även där hög standard, säger Andreas Sörlin.

- Jag har både exklusiva anläggningar ned till mer modesta. Det finns något för alla, från några tusenlappar till några hundra tusen, säger Andreas Sörlin.

Jag har fantastisk hjälp av två gubbar

I början har han haft öppet tre dagar i veckan, med hjälp av två musikintresserade som på volontärbasis ser till att skivförsäljningen spinner på.

- Jag har fantastisk hjälp av två gubbar som tycker det är lika roligt som jag. Planen är att hålla öppet mer framöver, säger Andreas Sörlin.

Fem snabba frågor

Är det här ett yrke eller en passion?
- Det är passionen som driver mig, men det finns en yrkesstolthet också. Det får man kvitto på när man får köpa stora skivsamlingar och göra installationer på stereosidan.

Har du ambitionen att företaget ska växa?
- Ja, på nätet. Det är en stor miss av mig att inte ha det igång, men nu ska jag ta upp det. Det ska vara bra även på online.

Hur är återväxten bland kunderna för dina varor?
- Den yngre generationen är rätt stor. Det som gått ned lite är -50- och -60-talsskivor, liksom jazz. Men man vet aldrig vad som blir populärt nästa månad. Bra sortiment och hög kvalité har hållit hittills.

Hur är konkurrensen i branschen?
- I Söderhamn och Hälsingland noll. Mest alla privatpersoner som säljer själv, men det brukar sluta med att de kommer till oss ändå för det är ett sånt jäkla jobb.

Vad skulle du själv ha köpt om du kom in här bland alla godbitar?
- Ett par KEF LS50 wireless, ett ljudsystem som kostar några tusen men har ljudkvalité för flera hundra tusen. Och en Rega Planar 1, skivspelare. Och så en skiva med Gungfly, ”Please be quiet” på det.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 februari 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Ola Andersson
Näringslivschef
Tel: 073-043 64 76
E-post: ola.andersson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn