Låneregler

För att låna behöver du ett lånekort och en PIN-kod. Du skaffar ett lånekort genom att visa upp en giltig legitimation med foto. När du undertecknar lånekortet accepterar du att följa bibliotekets låneregler. Ändrade låneregler meddelas på bibliotekets hemsida och du förväntas ta del av dessa.

Ansök om lånekort

Du skaffar ett lånekort genom att ta dig till närmsta bibliotek och där ange ditt ärende samt visa legitimation. Du kan gärna i förväg fylla i formuläret "Skaffa bibliotekskort" som finns på webben. Länk finns längst ner på sidan. Ditt lånekort gäller på alla folkbibliotek som ingår i HelGe-bibliotekens samarbete.

Lånekort till barn

Barn kan få lånekort från och med det år de fyller 6 år, med målsmans godkännande. Hämta ett förbindelsekort för målsmans godkännande på närmsta bibliotek eller skriv ut ett hemifrån. Länk till pdf finns längst ner på sidan.

Du behöver en PIN-kod

Du väljer din egen PIN-kod när du får lånekortet. PIN-koden använder du i samband med lån vid våra självservicestationer i biblioteket. Du kan också logga in i bibliotekets katalog hemifrån med hjälp av lånekortsnummer eller personnummer och PIN-koden. På webben kan du reservera böcker och annan media, förlänga lånetiden, låna e-medier, lyssna på musik med mera.

Ansvar för lån

Lånekortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för böcker och annat material som lånas på kortet. Målsman ansvarar för barns lån. Anmäl genast till något av biblioteken om du förlorat ditt lånekort. Om någon annan lånar på ditt kort kan du bli ersättningsskyldig. Du kan få ett nytt kort mot avgift.

Lånetider

Lånetid för böcker och andra medier är 28 dagar. Material som är mycket efterfrågat lånas ut på kortare tid. Sista återlämningsdagum står på kvittot du får när du lånar.

Reservation

En utlånad bok kan reserveras. Du får ett meddelande från biblioteket när boken finns att hämta. Meddelandet skickas via SMS, e-post eller brev beroende på vad du själv vill.

Omlån

Behöver du längre lånetid kan du ofta göra omlåna. Det ska göras innan lånetiden gått ut. Omlån kan göras via webben, per telefon eller vid självservicestation på biblioteket. Uppge ditt personnummer eller ditt lånekortsnummer som finns på lånekortet. Du kan inte låna om böcker och annat material som någon har reserverat. Biblioteken beviljar tre omlån.

Förseningsavgift

Biblioteken tar ut en förseningsavgift för böcker och annat material som återlämnas för sent. Avgifter ska om möjligt betalas när du lämnar tillbaka boken, i annat fall påförs den lånekortet. Om den sammanlagda avgifter är 100 kronor eller mer spärras ditt lånekort. Ingen förseningsavgift för barn och ungdomar upp till 18 år.

Under rådande omständigheter tar vi dock inte ut några förseningsavgifter fram till den 30 september 2021.

Behöver du hjälp är du välkommen att kontakta biblioteket.

Uppgifter om dina aktuella lån och reservationer registreras i ett gemensamt bibliotekssystem. Det innebär att uppgifter som omfattas av Offentlighets- och sekretesslagen endast är tillgängliga för bibliotekspersonalen.

Bibliotekens personal har tystnadsplikt enligt Offentlighets- och sekretesslagen, kapitel 9 § 22. Ditt personnummer används för att vi ska kunna hålla vårt adressregister aktuellt och för en säker identifiering. Ändamålet med behandlingar av personuppgifter är att administrera lån och reservationer samt att följa upp återlämning. Personuppgiftsansvarig enligt personuppgiftslagen är Kommunstyrelsen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 juni 2021

Kontakt Söderhamns bibliotek

Adress
Köpmangatan 11
826 30 Söderhamn

Postadress
Söderhamns kommun
Söderhamns bibliotek
826 80 Söderhamn

Lånedisk
Information tel: 0270-75510.
E-post: biblioteket@soderhamn.se
Fax: 0270-15814

Bibliotekschef:
Catarina Filipovic, tel: 0270-75501

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn