Föreningsliv och civilsamhället stärks, ny satsning

Jens Lind föreläste 27 oktober. Du kan se föreläsningen i efterhand via länk på sidan.

Söderhamns kommun samarbetar med studieförbund och föreläsare för att skapa en ny verktygslåda som ska hjälpa föreningslivet att både leva, överleva och utvecklas.

Söderhamns kommun har tillsammans med RF-SISU, Studiefrämjandet, Bilda och ABF och ett antal föreläsare, sytt ihop ett paket som ska Stärka Söderhamn och det lokalt så viktiga föreningslivet - både inom idrotten och kulturen. Till grund ligger ett identifierat behov från föreningslivet och 500 000 kronor från Tillväxtverket. Projektet löper från hösten 2020 in en bit i 2021.

Projektet innehåller föreläsningar och workshops som lyfter konkreta verktyg för föreningslivet. Dessutom kommer Söderhamns kommun att få passningar och synpunkter tillbaka från föreningarna - en viktig grund för att kommunen fortsatt kan forma ett bra stöd.

Spännande ämnen och föreläsare

Några av tema-punkterna under höstens/vinterns föreläsningar och sammankomster:

• Behålla och rekrytera medlemmar (Studiefrämjandet)
  • Söka bidrag – t ex Sparbanksstiftelsen, Allmänna arvsfonden
  • Integration och inkludering (Bilda)
  • Digitalisering (ABF)

Några av inspiratörerna och föreläsarna:

• 27 oktober: SVT-journalisten Jens Lind berättar om föreningslivet. Anders Uddén, kultur och fritidschef berättar om kommunnens stöd till föreningslivet i Söderhamn.
    Se föreläsningen i efterhandlänk till annan webbplats
  • 23 november - OBS skjuts på framtiden pga skärpta coronarestriktioner!
    Brynäs IF:s projekt En bra start: samverkan mellan föreningsliv, samhälle och näringsliv för ett bättre lokalsamhälle.
  • 3 december - OBS skjuts på framtiden pga skärpta coronarestriktioner
    Internationella funktionshinderdagen: Aron Andersson – första person i rullstol som bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro, Ida Johansson – skådespelare, dans- och träningsinspiratör, Victoria Karlsson – blind längdhoppare i världsklass och Moha Frikraft, svensk förebild med ADHD, Autism och CP-skada.
  • Johan Fallby, idrottspsykolog om föräldraskapet.

Mer information om projektet

Patrik Sjölin, projektledare