Föreningshjälpen

Föreningshjälpen finns till för föreningar i Söderhamns kommun. Hör av dig till oss om du har funderingar eller behöver stöd i frågor gällande din förenings verksamhet.

Tips på stöd och bidrag att söka

Bidrag till lovaktiviteter för barn 6-15 år

Regeringen har beslutat att återigen införa statliga medel för avgiftsfria lovaktiviteter för barn och unga mellan 6 och 15 år. Av dessa medel avstätts totalt 350 000 kr till föreningslivet.
Bidraget kan sökas av ideella föreningar och studieförbund med verksamhet i Söderhamn.
Mer information om bidraget hittar du på vår sida Föreningsbidrag

Stabiliseringspaketet - bidrag till aktiviteter för barn och unga

På Kultur- och samhällsservicenämndens sammanträde i november beslutades om ett särskilt bidrag för civilsamhället att söka för aktiviteter för barn och unga. Bidraget är tänkt att stötta civilsamhällets aktörer i omställning av arbetet med barn och unga under och efter Covid-19.
Information om riktlinjer och kriterier för bidraget Sista ansökningsdag 30 maj.

Stabiliseringspaketet - stödbidrag

Söderhamns kommun har paketerat ett stabiliseringspaket som bland annat ska kunna hjälpa bidragsberättigade föreningar som hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av den rådande pandemin. Stödet är inte uppbyggt på schabloniserade bidrag utan varje förening kommer att bedömas individuellt utifrån den ansökan och underlag som lämnas in.
Beslut om stöd kommer att fattas av Kultur- och samhällsservicenämnden i juni.

Läs mer och ansök: Stabiliseringspaketet är igång

Projekt: Nu stärker vi civilsamhället och föreningslivet

Med projektet Nu stärker vi civilsamhället och föreningslivet vill Söderhamns kommun, i samarbete med RF-SISU och fem studieförbund, stärka föreningslivet inom idrotten såväl som kulturen. Projektet innehåller både om föreläsningar och utbildningstillfällen med workshops som ska föra föreningslivet framåt på flera fronter och skapa en verktygslåda, fylld med både med inspiration och konkreta tips.
Häng på!

Läs mer och anmäl dig/din förening till de olika evenemangen

Kulturrådet

Kulturrådet fördelar medel ur regeringens stödpaket till kulturen.
Mån den 8 feb 2021 öppnar ansökningen för krisstöd till kulturen. Läs mer på Kulturrådets hemsida.
Följ händelseutvecklingen på Kulturrådets hemsida.länk till annan webbplats

Leader Utveckling Hälsingebygden

Leader Utveckling Hälsingebygden har medel för ska "Speedprojket" inom Ung & Kultur. Ni kan söka max 50 000 kr för insatser inom detta temaområde.
Mer information om stöd från Leader Hälsingebygdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kultur Gävleborg

Kultur Gävleborg arbetar för kulturaktörer, kulturskapare och föreningslivet i vår region och vill agera lyhört, flexibelt och proaktivt för att ge stöd i en turbulent tid och skapa goda förutsättningar för ett fortsatt rikt kulturliv. Bland annat genom att dela ut stöd.
Läs mer om stöd från Region Gävleborglänk till annan webbplats

Arrangemangsbidrag

Självklart kan du fortsättningsvis också söka arrangemangsbidrag.
Ansökningsblankett hittar ni här

Aktuell information om regler för allmänna sammankomster

Fr o m 1 juni finns nya regler gällande allmänna sammankomster. Se mer information på Folkhälsomyndighetens hemsida www.folkhalsomyndigheten.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi kan ses - på nya sätt

Vi påverkas alla på olika sätt i dessa tider. Många har tvingats att ställa in eller skjuta upp evenemang och aktiviteter under pandemin. Vi vill därför tipsa er om några sätt att hålla er publika verksamhet i gång samt dela med oss av några länkar till Folkhälsomyndighetens hemsida som kan vara användbara för er.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande ”fysisk distansering” behöver och bör inte betyda färre sociala kontakter. Trots minskad smittspridning och att fler och fler får vaccin behöver vi tänka på avståndet även fortsättningsvis.

Säkert har många av er redan hittat fiffiga, kloka och roliga lösningar för att nå ut och underhålla kontakten med era medlemmar och er publik. Dela gärna med er av dessa!

Tips på hur ni kan hålla verksamheten i gång läget till trots

Livesändningar

Många live-sänder nu sina föreläsningar, konserter, konstvisningar, aktiviteter, träningsprogram, träningsupplägg, matcher och sammankomster via sin hemsida, facebook-sida och/eller Instagramprofil (IGTV = InstaGramTV).

Filma och publicera i din kanal

Filma evenemanget, föreläsningen, träningsprogrammet eller aktiviteten och publicera detta i er kanal - Facebook, Instagram, Youtube eller via er hemsida - i efterhand.

Viktigt! Kolla upp vad som gäller kring upphovsrätt i dessa sammanhang. Se också till att alla som deltar är med på att dessa filmer och bilder kommer att delas på hemsida och i sociala medier.

Vad gäller teknik för den här typen av aktivitet räcker många gånger en smartPhone och en ok internetuppkoppling ganska långt, om inte, hör av er till oss på Kultur och fritidsavdelningen så kanske vi kan vara behjälpliga med nödvändig teknik på ett eller annat sätt.

Öka närvaron i sociala medier

Inlägg på sociala medier gör många av er redan, men kanske är det läge att vara lite mer aktiv?
Planera och förbered inlägg tillsammans och schemalägg dem för en jämn spridning. Kanske bjuda in en gäst/styrelseledamot/medlem att ”ta över” ert konto under en dag eller vecka? Var i så fall klara med vad syftet och ha tydliga regler för vad som är lämpligt att lägga upp. En redaktör i styrelsen bör hålla lite koll och finnas tillgänglig för er gäst att bolla innehåll med.

Webbutbildningar/kurser

Starta kurser via webben! Säkert kan något av våra studieförbund hjälpa till.

Medlemstävlingar, utmaningar eller liknande

Starta utmaningar eller tävlingar via er hemsida eller i sociala medier!
Uppmana medlemmar att dela med sig av filmtips, böcker, musik, poddar, pyssel eller annat? Bokbingo? Träningsutmaningar?

Vanligt utskick

Förslagen ovan kräver så klart att medlemmarna eller någon i dess närhet har en smartphone, dator eller en läsplatta/iPad samt en internetuppkoppling. För de som inte har möjlighet att ta del av utbudet digitalt kanske ett utskick med vanligt brev är lämpligt och välkommet? Där måste så klart innehållet utformas lite annorlunda. En hälsning, information om vad som händer i er förening samt lite pepp kanske?

Så varför göra detta?

Vi tror att det här kan vara sätt att öka delaktigheten och att upprätthålla kontakten med era medlemmar eller publik under tiden restriktionerna och rekommendationerna för allmänna sammankomster gäller. Försök att prata och diskutera sådant ni kan göra! Kanske har era medlemmar idéer om nya och annorlunda digitala aktiviteter?

Det är så klart svårare att få exempelvis biljettintäkter för den här typen av aktiviteter, men det finns smarta lösningar för det också. Donationer via swish och försäljning av digitala biljetter har vi sett som några alternativ.

Att öka närvaron i dessa kanaler kan också vara en möjlighet att nå ut till nya medlemmar och ny publik. Det är också ett tillfälle för er som vanligtvis inte är så aktiva på sociala medier att prova nytt och lära mer. Välj ett eller flera (om ens något) av dessa alternativ som ni känner er bekväma med och som passar er verksamhet. Tveka inte att be någon kunnig om hjälp om det känns svårt eller krångligt att komma i gång.

Lycka till!

Länkar till viktig information från Folkhälsomyndigheten

Kontakt

Ställ din fråga via e-post till foreningshjalpen@soderhamn.se eller ring Kundtjänst 0270-750 00 så svarar de direkt eller hänvisar till ansvarig tjänsteperson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 juni 2021

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn