Söderhamnin kunta kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen

Finska flaggan

Se merkitsee sitä, että kunnan asukkailla on lakimääräiset oikeudet käyttää suomen kieltä suullisissa ja kirjallisissa yhteyksissä kuntaan sekä saada suomenkielistä esikoulutoimintaa ja vanhustenhuoltoa.

Lisäksi kunnan tulee edistää ruotsinsuomalaisten mahdollisuuksia oman kulttuurinsa säilyttämiseen ja kehittämiseen. Lapsen kulttuuri-identiteetin ja oman vähemmistökielen käyttöä tulee edistää erityisesti.

Näin Söderhamnin kunta toimii

Vanhustenhuolto
Jos henkilö tarvitsee tai haluaa suomenkielistä hoito- ja hoivahenkilökuntaa, siihen suostutaan. Kunnassa ei kuitenkaan ole mitään suomenkielistä hoito- ja hoiva-asuntolaa eikä missään kunnan hoito- ja hoiva-asuntolassa ole suomenkielistä osastoa.

Esikoulu ja lasten päivähoito
Jos huoltaja ja lapsi/oppilas tarvitsee tai haluaa suomenkielistä esikouluhenkilökuntaa, siihen suostutaan. Kunnassa ei kuitenkaan ole mitään suomenkielistä esikoulua tai suomenkielistä esikouluosastoa.

Kulttuuri
Kaupunginkirjastossa Söderhamnin keskustassa on pysyvä ns. ”suomalainen nurkkaus”, jossa on suomenkielisiä kirjoja, myös lastenkirjoja. Kirjastossa on myös suomalaisia lehtiä.

Söderhamnin kunta on mukana ”Ruotsin valtakunnanteatterin Gävleborgin suomalaisessa teatteripiirissä”, joka järjestää vuosittain kaksi suomenkielistä näyttämötaide-elämystä.

Finska slinganlänk till annan webbplats

Tietoa
Verkkosivuilla soderhamn.se on suomennettua tietoa suomenkielisten oikeuksista. Verkkosivujen suomenkielistä tiedotusta kehitetään syksyn 2020 aikana.

Voit milloin tahansa ottaa yhteyttä Söderhamnin kunnan Asiakaspalveluun suomen kielellä alla olevan lomakkeen välityksellä, saat halutessasi vastauksen suomeksi.

Ottaa yhteyttä, sähköpostitse

Söderhamnin kunnalla ei nyt ole erityistä suomenkielisten asioiden koordinaattoriksi nimitettyä virkailijaa. Kunta pyrkii syksyn 2020 aikana järjestämään kiinteät ajankohdat, jolloin voi asioida suullisesti suomen kielellä Söderhamnin kunnan kanssa.

På svenska: Söderhamns kommun ingår i förvaltningsområdet för finska.

Det innebär att kommuninvånare har lagstadgade rättigheter att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med kommunen samt att få viss service, som förskola och äldreomsorg, på finska.

Kommunen ska dessutom främja sverigefinländarnas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt.

Så jobbar Söderhamns kommun

Äldreomsorg
Om en person har behov av, eller önskar, finskspråkig vård- och omsorgspersonal tillmötesgår verksamheten det. Det finns dock inget finskt vård- och omsorgsboende eller finsk avdelning inom något vård- och omsorgsboende inom kommunen.

Förskola och barnomsorg
Om vårdnadshavare och barn/elev har behov av, eller önskar, finskspråkig förskolepersonal så tillmötesgår verksamheten det. Det finns dock ingen finsk förskola eller finsk förskoleavdelning inom kommunen.

Kultur
Stadsbiblioteket i centrala Söderhamn har en permanent så kallad ”finsk hörna” med böcker på finska, även barnböcker. På biblioteket finns även finska tidningar.

Söderhamns kommun är med i ”Riksteatern Gävleborgs finska slinga” som arrangerar två finskspråkiga scenkonstupplevelser per år.
Finska slinganlänk till annan webbplats

Information
Det finns översatt information på soderhamn.se om finskspråkigas rättigheter. Informationen på finska på soderhamn.se kommer att utvecklas under hösten 2020.

Du kan när som helst kontakta Söderhamns kommun Kundtjänst på finska språket via formuläret nedan, du erhåller svar på finska om så önskas.

Kontakt, e-formulär

Söderhamns kommun har i dagsläget ingen tjänsteperson som är utsedd att vara finsk samordnare. Kommunen verkar för att under hösten 2020 ordna så det finns möjligheter att på fasta tider söka muntlig kontakt på finska språket med Söderhamns kommun.

Senast uppdaterad: 10 juli 2020
Kommun och politik