Provtagning för covid-19 - Endast äldre och sköra personer

I och med det nya coronavirusets spridning har Region Gävleborg beslutat om en ny strategi för provtagning. Prover tas på de patienter som är i behov av sjukhusvård och uppvisar symtom av covid-19. De som inte ingår i riskgruppen, men uppvisar luftvägssymtom, ska isolera sig i hemmet.

Den nya strategin införs bland annat för att minska spridningsrisken och för att värna äldre och sköra personer som kan få särskilt svåra sjukdomsförlopp. Provtagning av personer med lindriga symtom efter utlandsvistelse utförs inte längre.

- Närstående till smittade som isolerat sig i hemmet behöver ha särskilt höga hygienkrav och vid första tecken på symtom ska även de isolera sig i hemmet. Dessa personer behöver inte provtas, säger Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Senast uppdaterad: 17 mars 2020