Covid-19: Nya skärpta rekommendationer i Gävleborg - gäller från 23 februari

Nya skärpta regionala rekommendationer i Gävleborg från och med tisdagen den 23 februari 2021 tills vidare. Följ dessa för att bromsa smittan!

Spridningen av covid-19 ökar igen i Gävleborg, med stor samhällsspridning av den brittiska mutationen som sprider sig snabbare än icke muterade virus. Läget är oroväckande och det är av största vikt att undvika en fortsatt ökning av smittspridningen och en ökad belastning på sjukvården, skriver Region Gävleborg på sin webbplats.

Förstärkning av Folkhälsomyndighetens råd

Mot bakgrund av detta beslutar smittskyddsläkaren i Gävleborg att införa nya skärpta regionala rekommendationer, med start tisdag 23 februari. De regionala rekommendationerna ska ses som en lokal förstärkning av Folkhälsomyndighetens gällande allmänna föreskrifter och råd.

Personer som har haft corona det senaste halvåret undantas dessa nya rekommendationer.

Nya skärpta regionala rekommendationer:

• Invånare i regionen ska använda munskydd i situationer med nära kontakt under längre tid inomhus. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare.
  • Munskydd används hela tiden när man befinner sig i kollektivtrafiken. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare.
  • Personer som är anställda vid, eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor.

Utöver dessa skärpta råd gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

• håll avstånd
  • jobba hemifrån om möjligt
  • stanna hemma vid sjukdomssymtom.

Inför detta beslut har samråd skett med Folkhälsomyndigheten, Region Gävleborg och Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Läs mer: Nya skärpta rekommendationer i Gävleborg – Region Gävleborglänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 14 april 2021