Fortsatt distansundervisning i högstadiet för att begränsa smittspridning

För att minska smittspridning av covid-19 blir det fortsatt distansundervisning för högstadieelever i Söderhamns kommun. Beslutet togs torsdag 7 januari och gäller från kl. 12.00 måndag 11 januari fram till 24 januari.

Det blir alltså fortsatt distansundervisning för högstadieelever i Söderhamns kommuns skolor. Distansundervisning infördes redan i slutet av höstterminen, då som nu togs beslutet av huvudmannen, det vill säga Söderhamns kommun och barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan-Eric Berger.

Distansundervisningen gäller från vårterminens start 11 januari och fortsätter till 24 januari, enligt samma upplägg som innan julledigheten.

Vi motverkar trängsel och smittspridning

Smittskyddet i Region Gävleborg bedömer att fortsatt distansundervisning bidrar till minskad spridning av covid-10. Smittspridningen är fortfarande utbredd i Gävleborg och i Söderhamns kommun och det är fortsatt viktigt att vi begränsar antalet fysiska kontakter, både inom skolan och på fritiden. Elever som nu stannar hemma från skolan bör därför också undvika att samlas på andra mötesplatser.

Så fungerar distansundervisning

Så här går det till:

Måndag 11 januari inleds med en halv studiedag klockan 8.00-12.00 för alla elever årskurs 7-9. Klockan 12.00 börjar distansundervisningen med ordinarie schema som eleven tar del av hemifrån. Eleverna kommer att få löpande instruktioner för sina studier, främst via ordinarie digitala kanaler. Skoluppgifterna kan vara både analoga och digitala. Kontakta ditt barns mentor om du har bekymmer med till exempel internetuppkoppling eller andra förutsättningar.

Viss undervisning kan behöva genomföras på plats under den här perioden, då är det är respektive rektor som ansvarar för och gör bedömningen av detta. Alla rektorer på alla skolor har ett ansvar för att organisera för att minska smittspridningen i all verksamhet.

Undantag:

Särskolan omfattas inte av distansundervisning. Det kan också bli undantag för elever som behöver särskilt stöd eller för elever som inte har tekniska förutsättningar hemma. De eleverna kommer att informeras individuellt.

Mat:

Precis som tidigare erbjudes matlådor till alla högstadieelever som har distansundervisning. Vårdnadshavare anmäler önskemål om matlåda, som hämtas på respektive skola. Innehållet i matlådorna kommer inte alltid att följa ordinarie matsedel. Anmälan om matlådor görs via nedanstående e-tjänst.

Frågor och svar om kommunens ansvar för förskola och skola vid epidemi eller pandemi - SKRlänk till annan webbplats

Det förväntas inte att du som vårdnadshavare ska sköta undervisningen, men det är mycket bra om du kan stötta ditt barn kring rutiner, påminna och ställa nyfikna frågor till ditt barn om skolarbetet. Om några bekymmer uppstår behöver du uppmärksamma skolan om detta, vänd dig i första hand till elevens klasslärare/mentor.

Undervisningen sker enligt ordinarie schema och alla praktiska ämnen innehåller teoretiska pass som fungerar via distansundervisning.

Alla elever i skolår 4-9 har en personlig dator, är den trasig hämtas en lånedator på respektive skola.

Ta kontakt med ditt barns klasslärare/mentor.

Om du eller ditt barn behöver IT-hjälp för distansundervisning så berätta om behovet för din klasslärare/mentor. Följ också Unikum och Microsoft Teams för löpande information.

Distansundervisningen inleds med en halv studiedag måndag 11 januari mellan klockan 8.00-12.00. Måndag klockan 12.00 börjar distansundervisningen enligt ordinarie schema. Följ också Unikum och Microsoft Teams för löpande information.

Vi kommer att ta fram individuella lösningar för de elever som har behov av särskilt stöd, de kommer att stöttas av skolans elevhälsoteam och rektor.

Om ditt barn är sjukt eller frånvarande ska detta anmälas via vår e-tjänst.
Om du inte har tillgång till dator eller e-legitimation har du också möjlighet att anmäla till kundtjänst via telefon 0270–750 00.

Senast uppdaterad: 22 januari 2021