Friska barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Två små barn sitter vid ett bord och ritar

Även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma

Folkhälso­myndigheten har ändrat sina rekommendationer för barn som bor med någon som har covid-19. Från och med den första december bör även barn stanna hemma om någon i familjen har covid-19, oavsett om barnet har symtom eller inte.

Enligt Folkhälsomyndigheten sprider barn inte coronaviruset i samma utsträckning som vuxna, det är därför friska barn hittills har rekommenderats att vara i för- och grundskola. Bedömningen om att barn generellt sett får milda symtom och inte är drivande i smittspridningen kvarstår, men nu ändras rekommendationerna.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i en artikel på myndighetens hemsida.

De nya rekommendationerna innebär att från och med den första december bör alla i stanna hemma om de bor ihop med någon som har konstaterad covid-19, oavsett ålder.

Relaterade länkar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 december 2020

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn