Information till anhöriga vid smitta på ett vård- och omsorgsboende

Ett fåtal personer har kontaktat kommunen för att få veta vilket vård- och omsorgsboende som fått in smitta av covid-19 i verksamheten. Det man vill veta är om smitta finns på det vård- och omsorgsboende som ens närstående bor på, eller om det är säkert att besöka sin närstående.

För att undvika att medverka till att röja sekretessuppgifter på individnivå uppger inte Söderhamns kommun vilket boende det gäller.

- Utgångspunkten för kommunikation rörande smitta inom vård- och omsorgs verksamhet är att den som behöver eller har rätt till information, får information, säger Anna-Karin Eklund förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.

När det gäller smitta på vård- och omsorgsboende och information till anhöriga gäller generellt det här:

  • Besöksförbudet gäller fortsatt på alla våra boenden. Undantag från besöksförbudet görs efter individuella bedömningar. Besöken genomförs efter upprättade rutiner och förhållningssätt, allt för att besöket ska genomföras så smittsäkert som möjligt. Du som anhörig blir informerad om hur besöket går till, och vilka förhållningssätt som gäller under besöket.
  • Om det inte bedöms lämpligt att genomföra besök till din närstående så får du veta det, och orsak till det.
  • Om du har en närstående som konstaterats smittad av covid-19 så får du som anhörig veta det.
  • Om din närstående påverkas av situationen av smitta på ett boende får du veta det. Det handlar alltså om att din närstående inte är sjuk, men påverkas av smittosituationen.

- Om du som anhörig inte får någon information från det boende där din närstående bor, så är vardagen för din närstående oförändrad och din närstående bedöms inte vara påverkad av en smitt-situation,  avslutar Anna-Karin Eklund.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 juli 2020

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn