Allas ansvar att bromsa smittspridningen av covid-19

Enligt statistik från Region Gävleborg ökar antalet smittade i länet. Man kan även se så kallad "klustersmitta", det vill säga fläckvis smittspridning som har ett gemensamt ursprung. Bland annat finns klustersmitta spårad till Söderhamn i anslutning till studenters restaurangbesök för ett par veckor sedan.

Söderhamns kommun arbetar kontinuerligt med kontroller av restaurangmiljöer, på uppdrag av smittskyddet.

-Vi gör oanmälda besök dag-, kvälls- och nattetid. Vi arbetar också med informationsinsatser riktade till restaurang- och matserveringar, säger Herman Claesson, förvaltningschef för bygg och miljöförvaltningen.

Utifrån kontroller och dialog med näringsidkare är bedömningen att restauranger och matställen generellt tar situationen på stort allvar och organiserar sin verksamhet för att möta myndigheternas krav.

Håll i och håll ut!

Ansvaret att reglerna följs ligger på näringsidkaren. Men det räcker inte med att restaurangägaren tar ansvar, ansvaret vilar också på dig som restauranggäst - att du ser till att hålla avstånd och inte medverka till att orsaka trängsel. Verksamheter där det inte fungerar kan komma att stängas, en annan följd kan bli att reglerna skärps.

Nu väntar midsommarfirande. Med de signaler som kommer från Region Gävleborg, att smittspridningen ökar i länet, vill vi från Söderhamns kommuns sida vara så tydliga som det bara går:

Ta ditt samhällsansvar och fira midsommar på ett sätt så smittspridning inte kan uppstå.

  • Håll avstånd
  • Håll god handhygien – tvätta händerna ofta.
  • Stanna hemma och undvik sociala kontakter så långt det går, om du känner minsta symtom.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 juni 2020

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn