Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar

För att motverka spridningen av covid-19 (coronavirus) i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Region Gävleborg meddelade på en presskonferens den 2 april att antalet personer som söker sjukvård ökar och att vi just nu har en snabb eskalering av smittspridningen av Covid-19 (coronavirus) i Gävleborg.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Senast uppdaterad: 3 april 2020