Det här kan du göra för ett hållbart samhälle

I samhället finns stora förutsättningar att leva hållbart. Det är dina val som avgör framtiden!

Tvätta båten

Att måla båtbotten med miljöfarlig färg för att hindra påväxt av havstulpan är förödande. Tyvärr är i stort sett alla båtbottenfärger giftiga för miljön och vattenlevande organismer.
I en båtbottentvätt kan du hålla båtbotten ren utan negativ påverkan på havsmiljön. Med båtbottentvätten behöver du inte bottenmåla på våren, du slipper manuell rengöring på sommaren och hösttvätt på spolplatta.
Båttvätt
Miljöfarlig båtbottenfärg

Tömning båttoalett

2015 infördes ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Toalettavfall i havet kan ge upphov till hygieniska- och miljömässiga problem, som försämrad badvattenkvalité, risk för smittspridning, övergödning och ökad algblomning. I Söderhamns kommun finns 4 st latrintömningsanläggningar.

Du behöver inte åka långt för att hitta saker att göra. Gör en utflykt på hemmaplan istället. I och runt Söderhamn finns massor att uppleva, en hel del mer eller mindre gratis.
Visit Söderhamnlänk till annan webbplats

Handla lokalt

Genom att gynna handlarna i Söderhamn sparar du på bränsle och gör miljön en tjänst. Att ta bilen till annan ort för att handla kostar både pengar och skadar miljön. Stora utsläpp blir följden av bilåkande till och från shopping.

Välj Krav-märkt och ekologiskt

KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad och bidrar till biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för miljö och hälsa samt till bättre arbetsvillkor. www.krav.selänk till annan webbplats

Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel eller syntetiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden. Ekologisk mat - Livsmedelsverketlänk till annan webbplats

Välj giftfritt

Välj giftfritt när du handlar. När du ska köpa en kemisk produkt är det viktigt att fundera på om du verkligen behöver produkten och vilket alternativ som är minst farligt.
Kemikalier i hushållet och vardagen

Välj miljömärkt

Miljömärkningar ska hjälpa dig att hitta varor eller tjänster som tar hänsyn till miljön. Det finns många olika märkningar och det kan vara svårt att veta vad de står för. I Märkningsguiden finns en översikt över vanliga märkningar. Märkningsguiden - Hallå konsument!länk till annan webbplats

Köp begagnat

Genom att köpa begagnat och sälja det du inte längre behöver sparas en mängd råvaror och energi. Dessutom sparar du pengar.

Låna istället för att köpa

Kika in på Sportoteket på Rektorsgatan 2. Här kan du låna sportutrustning en begränsad tid!

Gå och cykla

Dina vardagsresor påverkar miljön. Välj ett klimatsmart sätt att ta dig fram på – cykla, gå eller åk kollektivt. Att gå och cykla är den bästa resan. Miljöpåverkan är låg och du får frisk luft och motion.

Vid längre resor - välj buss eller tåg stället för egen bil eller flyg där det är möjligt.

Det mesta av det avfall du sorterar kan bli material till nya produkter eller energi. Det sparar energi, miljö och råvaror. Återvinn dina tomma förpackningar och lämna bort dina gamla kläder och prylar, så får de nytt liv. Det du inte längre vill ha kvar kan vara användbart för någon annan.

Här får du veta mer om hur du själv och kommunens organisation hanterar ditt hushållsavfall, kompost och trädgårdsavfall.

Tvätta bilen

När du tvättar din bil, gör det i en “gör-det-själv-hall” eller i en miljögodkänd automatisk biltvätt. De har egna reningsanläggningar som tar bort föroreningarna som oljerester och lösningsmedel.

Uppvärmning

Att välja uppvärmning är inte så enkelt då det finns många faktorer att ta hänsyn till. Några saker som påverkar är vilken typ av hus man har, planlösning och isolering. Om du vill ha råd om vilken lösning som passar dig bäst kan du kontaktat kommunens energi- och klimatrådgivare. Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning

Belysning

Byt ut vanliga glödlampor mot LED-lampor. Lågenergilampor är fortsatt ett energisnålt alternativ men för miljön är de sämre då de innehåller en liten mängd kvicksilver. Välj istället LED-lampan som är bäst både ur ett energi- och miljöperspektiv.

Kyl och frys

Ett nytt kyl- och frysskåp använder ca 1 kWh per dygn året om. Ett kyl- och frysskåp som är 15 år gammalt kan använda dubbelt så mycket. Givetvis beror energiförbrukningen på skåpets ålder och storlek, men även placering. Står skåpet varmt drar det mer ström.

Välj produkter med energimäkning

När du köpa ny dammsugare, tv, kyl, tvättmaskin eller värmepump? Då hjälper energimärkningen dig att välja energismart. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på tv-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 januari 2021
Bo, bygga, miljö och trafik

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn