Algblomning med giftiga cyanobakterier

Strand med blå-gröna alger i vattnet som färgat stranden turkos

Prover som tagits i Baggsundet i Söderhamn visar på cyanobakterier som är kända för att producera gift. Informationscentralen för Bottniska viken råder allmänheten att undvika kontakt med vattnet och med turkosa ansamlingar på stränderna.

Informationscentralen för Bottniska viken har under den senaste veckan fått in algblomningsrapporter från Söderhamn, Hudiksvall och Gävle. Algblomningarna har varit illgröna eller turkosa till färgen. Prov som togs på blomningen vid Baggsundet i Söderhamn visade att blomningen bestod av många olika cyanobakterier som är kända för att producera gift. Informationscentralen råder därför allmänheten att undvika kontakt med vattnet och turkosa ansamlingar på stränderna.

De turkosa ansamlingarnar - ser ut som utspilld färg - som spolats upp på land är döda är torkade cyanobakterier och kan fortfarande vara giftiga och innebära en risk för barn och djur.

Mer information om algblomningen finns på Informationscentralen för Bottniska viken - ICBVlänk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 oktober 2019

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn