Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Vad blir det för mat? Länk till video.
Vem lagar maten? Länk till video.
Är skolmaten importerad? Länk till video.

Mat i förskola och skola

I Söderhamns kommun jobbar vi för att barn och elever ska äta bra mat varje dag. Måltiden i skolan ska hjälpa dig att skapa goda vanor. Därför jobbar vi för att maten som serveras ska vara bra för dig och för miljön och samhället du växer upp i. Måltiden tillsammans med miljön i matsalen har betydelse för hur du lär dig att äta dig mätt på rätt sätt.

Den mat du äter påverkar också hur du presterar i skolan och det är därför viktigt att du får i dig näring och energi anpassad efter din ålder. Vår mat lagas därför utifrån Livsmedelsverkets nationella råd och riktlinjer.

Maten i våra tillagningskök lagas av personal med kockkompetens som har fokus på näringsrika och varierade måltider. På vissa skolor lagas maten på plats, medan andra skolor får maten levererad från ett tillagningskök i närheten.

Meny

Varje dag serveras varmrätt tillsammans med en grönsaksbuffé, ekologisk mjölk/vatten, knäckebröd och bordsmargarin. Måltiderna planeras utifrån Livsmedelsverkets råd och ger dig möjlighet att äta en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater, fetter fibrer, vitaminer och mineraler.

Du hittar matsedeln för skolor här och förskolan här. Du vet väl också att matsedeln finns i appen ”Skolmatenlänk till annan webbplats”.

Ekologiskt och lokalproducerat

36 procent av livsmedlen vi använder är ekologiska, alltså råvaror som har odlats och producerats utan konstgödsel och syntetiskt framtagna bekämpningsmedel. Vi stödjer också vår närmiljö och försöker i så stor utsträckning som möjligt använda oss av det lokala utbudet.

Läs mer om hur vi jobbar med ekologiskt och lokalproducerat.

Visste du att vi varje dag erbjuder skolbarnen två maträtter varav en är vegetarisk plus en salladsbuffé med minst fem olika grönsaker. Vi serverar bara bra mat med alla viktiga näringsämnen som en växande kropp behöver.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Kostchef
Sonia Persson
Tel 0270-750 36

Bitr kostchef
Åsa Bergstedt
Tel 0270-754 09

Frågor till Åsa

Mer om kostavdelningen

Ansök om specialkost

- BlankettPDF (pdf, 32 kB)

Skolmatsedeln som app

Granskad/Uppdaterad: 2018-06-18

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter