Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Grundskola

"Alla ska lyckas"

En kreativ och utmanande förskola och skola där barn och elever ges möjlighet att vara entreprenörer i sitt eget liv och därmed välja sin egen framtid.

                                             Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsidé

Grundskolan är obligatorisk (skolplikt) för barn mellan 7 och 16 år. Undantag finns för vissa grupper, till exempel asylsökande och barn med tillfälligt uppehållstillstånd. Dessa barn har inte skolplikt men har rätt till utbildning. Om vårdnadshavare vill, har sexåringar rätt att börja skolan. Kontakta rektor om sådant önskemål finns. Alla barn som omfattas av skolplikten har rätt till kostnadsfri grundläggande utbildning i allmän skola.

Som vårdnadshavare har ni tillsammans själv rätt att välja i vilken skola barnet ska gå. Rektor tar emot barn utanför upptagningsområdet i mån av plats. Väljer man själv en speciell skola så följer inte rätten till skolskjuts med.

Om ditt barn behöver extra stöd eller särskild hjälp, tala med barnets lärare eller rektor.

Elever med annat modersmål än svenska har rätt till särskild undervisning i svenska. De kan ibland få undervisning i sitt eget modersmål.

Skolans service i form av skolhälsovård och skolmåltider är kostnadsfria i grundskolan.

Kommunens grundskolor ingår i ett av förvaltningens fyra verksamhetsområden, Grundskola.

Information för nyanlända om den svenska förskolan och skolan

Skolverket har tagit fram kortfattad information på olika språk för att ge elever och vårdnadshavare en grundläggande bild hur den svenska skolan fungerar. Informationen på olika språk finns via länkar i högerspalten.

Granskad/Uppdaterad: 2018-11-21

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter