Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Rganhild Sandelius Brodows utsmyckning av järnvägsviadukten

Gatans rum - Konst för dig dygnet om året runt

Tänk om vi kunde göra något kul av ytan under gamla järnvägsviadukten... En plats för färg, form och ljus. En interkulturell
mötesplats mitt i kulturhistorien. En plats där du kan vara med och skapa. Det händer nu – i Gatans rum!

Kommunen och Söderhamns konstförening samarbetar med konstnären och initiativtagaren Ragnhild Sandelius Brodow i projektet Gatans rum, under Järnvägsviadukten vid Rådhustorget.

Sommaren 2016 pågick kreativa workshops där barn, unga och gamla samlades för att skapa skulpturer i sten, måla graffiti, spela musik och mycket annat. Ragnhild Sandelius Brodow är idégivare till projektet och berättar om Gatans rum:

- Gatans rum är tänkt som en attraktiv interkulturell mötesplats i stadens historiska miljö. Här blandas nya berättelser, fördjupad kunskap om färg och form med interaktiva ljuslekar som uppmanar till deltagande och rörlighet för kropp och hjärna, säger Ragnhild Sandelius Brodow.  

Järnvägsviaduktens potential

Järnvägsviadukten är kulturskyddad sedan år 2006 och går som ett minne av en annan tid tvärs igenom Söderhamns stadskärna. Ett stycke industrihistoria som knyter ihop flera kulturmiljöer; Söderhamns Stadsmuseum, Kvarnen, Rådhustorget, staden på Öster med Fiskarmuseet och slutligen Faxeholmen i öster.

Järnvägsviadukten och gamla järnvägen är ett populärt stråk för att cykla eller promenerera på ovansidan, men ganska mörk och ogästvänlig på undersidan.

Gatans rum ska bli en ny mötesplats; ljussatt för ökad trygghet och tillgänglighet, lätt att nå för människor med funktionshinder, gratis och öppen dygnet runt hela året. En plats där kulturupplevelse och möjlighet att själv uttrycka sig flyttas ut från institutionen in i stadsrummet där människor befinner sig.

 - Platsen är till för alla som vill, oavsett ålder eller ursprung. Jag tror att det här kan bli en etablerad mötesplats för kreativitet. Och kanske sta'ns nya picknickplats? fortsätter Ragnhild Sandelius Brodow.

Gatans rum

Gatans rum är del i det större projektet Kulturstråk Järnvägsviadukten och finansieras av medel från Kulturmiljonen och Kultur och fritid, Söderhamns kommun.

Under våren och sommaren kommer projektet forstätta och en hel del aktiviteter kommer att genomföras. Om du är nyfiken och vill veta mer eller delta i aktiviteterna, hör gärna av dig!

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Kontakt

Malin Rönström
Kultur- och konstansvarig Söderhamns kommun
0270-756 73 malin.ronstrom@soderhamn.se

Ragnhild Sandelius Brodow
konstnär och intiativtagare
070-787 19 32 
ragnhild.brodow@gmail.com 

Granskad/Uppdaterad: 2017-02-15

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter