Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Köpmangatan, foto Maria G Nilsson

Samverkan för trygghet i centrum

Kommunen har ett samverkansavtal med den lokala polismyndigheten som undertecknats av kommunen och polisen. Tillsammans med kommunens ANDT-strategi blir det verktyg för att arbeta för ökad trygghet i Söderhamn och mot droganvändning.

Prioriterade områden

Trygghet i Söderhamn och samarbete mot droger (ANDT-alkohol, narkotika, dopning och tobak) prioriteras. Samverkan inom dessa områden förväntas ge störst positiva effekter för att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen.

Trygghet i Söderhamn

Målet är att öka den upplevda tryggheten i centrala Söderhamn och i kommunens bostadsområden.

Polisen kommer att arbeta med ökad polisiär tillgänglighet i centrum, riktade insatser mot missbruk och ordningsstörningar i centrum, verksamhet med polisens volontärer, Grannsamverkan och Båtsamverkan.

Söderhamns kommun har en centrumvärd och ordningsvakter på plats i centrala Söderhamn. Kommunen ska starta ett brottsförebyggande råd och ha ett brottsförebyggande tänk vid fysisk planering i den nya centrumplanen. Även kommunen kommer att sprida kunskap om Grannsamverkan. Trivselvärdar kommer att finnas i centrum.

Ungdomar

Målet är att upptäcka och uppmärksamma ungdomar med riskbeteenden och skapa förutsättningar för ungdomarna att få en gynnsam utveckling samt att öka den upplevda tryggheten för ungdomar i centrum.

Polisens planerade narkotikainsatser ska ha ett fokus mot ungdomar och besök på Verkstäderna ska prioriteras.

Söderhamns kommun kommer att öka belysningen i området runt Verkstäderna och ordningsvakter kommer att finnas i området runt Verkstädernas entré.

Polisen och kommunen kommer tillsammans att utveckla arbetet med uppsökande verksamhet riktat mot ungdomar med riskbeteenden.

Droger (ANDT)

Målet är att minska tillgängligheten till narkotika, illegal alkohol och tobak och att minska antalet ungdomar som avlider på grund av bruk och missbruk.

Polisen ska hjälpa kommunen inrätta sociala insatsgrupper, genomföra insatser för att upptäcka och lagföra brukare och försäljare av droger, stötta skolpersonal i drogförebyggande arbete och samverka med Kommunalförbundet Södra Hälsingland vid tillsyn av krogar och försäljningsställen för tobak.

Kommunen kommer att arbeta enligt ANDT-strategin, inrätta sociala insatsgrupper och samverka vid tillsyn av krogar och försäljningsställen för tobak.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-10-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter