Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Köpmangatan, foto Maria G Nilsson

Samverkan för trygghet i centrum

Kommunen har ett samverkansavtal med den lokala polismyndigheten i form av ett medborgarlöfte 2016 som undertecknats av kommunen och polisen. Tillsammans med kommunens ANDT-strategi blir det verktyg för att arbeta för ökad trygghet i Söderhamn och mot droganvändning.

Prioriterade områden

Trygghet i Söderhamn och samarbete mot droger (ANDT-alkohol, narkotika, dopning och tobak) prioriteras i medborgarlöftet. Samverkan inom dessa områden förväntas ge störst positiva effekter för att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen.

Trygghet i Söderhamn

Målet är enligt samverkansavtalet att öka den upplevda tryggheten i centrala Söderhamn och i kommunens bostadsområden.

Polisen kommer att arbeta med ökad polisiär tillgänglighet i centrum, riktade insatser mot missbruk och ordningsstörningar i centrum, verksamhet med polisens volontärer och Grannsamverkan.

Söderhamns kommun har en centrumvärd och ordningsvakter på plats i centrala Söderhamn. Kommunen ska starta ett brottsförebyggande råd och ha ett brottsförebyggande tänk vid fysisk planering i den nya centrumplanen. Även kommunen kommer att sprida kunskap om Grannsamverkan.

Droger (ANDT)

Målet är enligt samverkansavtalet att minska tillgängligheten till narkotika, illegal alkohol och illegal tobak och att minska antalet ungdomar som avlider på grund av bruk och missbruk.

Polisen ska hjälpa kommunen inrätta sociala insatsgrupper, genomföra insatser för att upptäcka och lagföra brukare och försäljare av droger, stötta skolpersonal i drogförebyggande arbete och samverka med Kommunalförbundet Södra Hälsingland vid tillsyn av krogar och försäljningsställen för tobak.

Kommunen kommer att arbeta enligt ANDT-strategin, inrätta sociala insatsgrupper och samverka vid tillsyn av krogar och försäljningsställen för tobak.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Ytterligare kontaktuppgifter

Folkhälsosamordnare
Marcus Häggström
0270-752 41

Relaterad information

Medborgarlöfte 2017PDF (pdf, 333.6 kB)

ANDT-strategi

Ordningsregler

Granskad/Uppdaterad: 2017-05-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter