Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Trygg hemgång får besök - andra kommuner kikar på Söderhamn

Trygg hemgång drar blickarna till Söderhamn. Kvartetten som jobbar med servicen får ta emot nyfikna delegationer från andra kommuner.

Trygg hemgång, en hjälp för den som kommer hem från korttidsvård eller sjukhus, har funnits i Söderhamns kommun sedan 2014. Det handlar om att ge stöd och hjälp med allt från vardagliga bestyr till att hämta mediciner.

I Söderhamns kommun är det en kvartett medarbetare som utgör Trygg hemgång-gänget, alla undersköterskor med olika bakgrund i arbetslivet innan. Det innebär att de har en bred palett av kompetens från rehabilitering, korttidsvård och hemtjänst.

En perfekt mix, tycker Susanne Salander, Victoria Larsson, Carina Krantz och Åsa Mörtsell Ejefalk.

- Vi är så olika man kan bli, men vi är ett otroligt bra team. Vi fungerar toppen tillsammans, säger Susanne Salander.

Känslan verkar stämma. Deras verksamhet fungerar så bra att andra kommuner kommer för att se hur de jobbar. Senast rullade en bil från Tierps kommun in vid kontoret i Utanhed vid Stamvägen i Söderhamn.

- Vi läste om dem på nätet och vill ha lite tips, säger Louise Bylund, en av tre personer som kört norrut för ett studiebesök i Söderhamn.

Trion från Tierp sätter sig ned för en pratstund med kvartetten från Söderhamns kommun. Ett batteri med frågor fyras av, allt från praktiska göromål till förhållningssätt flyger över bordet.

Besökarna får bland annat veta att i Söderhamns kommun har närmare 400 medborgare fått stöd av Trygg hemgång sedan starten för knappt fyra år sedan. Det rör sig om insatser på fyra-fem dagar i snitt, som mest upp till två veckor.

Det är biståndshandläggare som bedömer om Trygg hemgång-insatser behövs och teamet får den vägen reda på vem som är på hemgång. Vård planeras efter kontakt med sjukhuset. Kommunens Trygg hemgång-kvartett jobbar dagtid och bollar friskt med hemtjänsten, nattpatrullen, hemsjukvården, biståndshandläggare och hälsocentraler.

- Och vi har ett jättebra samarbete, säger Susanne Salander.

Tierpsgänget betar av sina frågor och funderingar och konstaterar att verksamheten i Söderhamn i stort liknar det som är på väg att byggas upp i deras hemkommun. Tipsen de får i Söderhamn är värdefulla och de vänder hemåt med fina fakta i bagaget.

- Det här är vårt koncept och det känns jätteroligt att de kommer till oss när de har hela Sverige att vända sig till, säger Victoria Larsson.

Sex kvinnor runt ett bord.

Söderhamns kommuns Trygg hemgång-team Susanne Salander, Åsa Mörtsell Ejefalk och Victoria Larsson (Carina Krantz saknas på bilden) berättar om sin verksamhet för Åsa Anna Matsson, Mary-Ann Gunnarsson Söderlund och Louise Bylund från Tierps kommun.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-06-11

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter