Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Ny informationsportal för nyanlända.

Information för nyanlända

Informationsoderhamn.se ska förenkla vardagen för nyanlända i Söderhamn. Det är en Sverigeunik informationsplats som vänder sig till nyanlända och till de som möter nyanlända i Söderhamns kommun.

För ett drygt år sedan gjordes en stor undersökning i kommunen då nyanländas frågor listades på olika myndigheter och organisationer.

Det visade sig att det fanns stora okunskaper och att många frågor ställdes på fel ställe. Personal inom förskolan fick till exempel svara på frågor om sjukvård medan sjukvårdspersonal fick många frågor om barnomsorg.

Nu finns svaren och mycket mer information om kommunen samlat på den nya webbplatsen – på sex olika språk: Svenska, engelska, arabiska, somaliska, dari och tigrinska.

- Det är inte bara nyanlända söderhamnare som kommer att ha stor nytta av den här webbplatsen. Utan även medarbetare i kommunen och alla andra som möter nyanlända, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam.

Webbplatsen har byggts upp tillsammans och med hjälp av nyanlända. Arbetet har finansierats av statligt bidrag för integration. Personerna som har översatt allt material är eller har varit i Resurscentrums aktiviteter.

- Det är en unik webbplats i Sverige och vi har också haft ett unikt arbetssätt. Samtidigt som översättarna har varit producenter har de även varit referensgrupp och målgrupp, förklarar Karin Olsson som är integrationssamordnare i Söderhamns kommun.

Målet är att du snabbt ska hitta den information du behöver oavsett om du använder en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Förutom lokal information finns det även hundratals länkar till andra webbplatser med information på många olika språk.

- Vi har också jobbat mycket med interaktiva kartor. Det finns ett tjugotal nyproducerade kartor där man kan hitta allt från barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter till sjukvård, myndigheter och mötesplatser. Vi har till exempel åkt stadsbussarna och fotograferat varje hållplats, berättar projektledaren Nicklas Johansson.

Det är vi som jobbat med webbplatsen:

Längst fram från vänster:
Arwa Abbas, Firas Farzat, Dawit Tsada. Andra raden Sahro Hussein, Edinah Masanga och Emad Hamdo. Tredje raden från vänster Abdi Ahmed, Robel Ghannes, Mohammad Yousuf och Merhawi Sium. Längst bak Nicklas Johansson och Omar Sharmaarke.

Arbetsgruppen som bl.a. översatt texterna på informationsoderhamn.se

Söderhamns kommun

Kundtjänst
826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Besöksadress:
Faxeholmsgatan 3

Ytterligare kontaktuppgifter

Karin Olsson, Integrationssamordnare
Tel. 0270-751 66

Nicklas Johansson, projektledare
Tel 070-289 61 35

Granskad/Uppdaterad: 2018-08-10

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter