Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Konsumentvägledning

Genom Konsument Hälsingland kan du komma i kontakt med en konsumentvägledare varje vardag. Det är gratis för dig som privatperson. 

 

Hjälp från konsumentvägledare

Genom konsumentvägledningen får du hjälp och stöd i ditt konsumentärende. Syftet med konsumentvägledning är att informera om rättigheter och skyldigheter enligt konsumentlagarna samt rådgöra i avtalsfrågor och reklamationer mellan privatpersoner och företag.

Du kan även få information inför ett köp av en vara eller tjänst. Till exempel vid köp av bil, hus eller telefoni- och internettjänster, och vad du bör tänka på när du anlitar en hantverkare.

I första hand är konsumentvägledningen en hjälp till självhjälp. Vid felaktiga fakturor eller ångrande av köp behöver du ha kontaktat eller försökt kontakta näringsidkaren innan du kontaktar konsumentvägledare. Målsättningen är att du efter kontakt med konsumentvägledningen själv ska kunna gå vidare med ärendet och samtidigt bli en tryggare och smartare konsument.

Information på skolor och arbetsplatser

En av konsumentvägledningens viktigaste uppgifter är att nå ut med information och kunskap i förebyggande syfte för att undvika problem i framtiden. Konsumentvägledaren kommer gärna ut i skolor, organisationer och företag för att informera om konsumentlagarna samt om privatekonomi.

Verksamheten priotirerar även nyanlända och ser gärna ett samarbete med de olika instanser som arbetar med integration. Med ökad kunskap ökar andelen smarta konsumenter som inte hamnar i skuldfällan.

Kontakta en expertbyrå

Till hjälp för konsumenter finns expertbyråer inom olika avtalsområden. Hjälpen är gratis för privatpersoner.

Konsumenternas Energimarknadsbyrålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsumenternas Bank-, Finans- och Försäkrinsbyrålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Telekområdgivarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsument Europalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är du ny i Sverige?

Titta på filmen från Konsumentverket om viktiga saker att tänka på som konsument i Sverige. Filmen finns på flera språk.
Se filmen från Konsumentverketlänk till annan webbplats

Granskad/Uppdaterad: 2018-03-12

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter