Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Matsedel för vård- och omsorgsboenden

På Eklunda, Linden och Forsgårdens vård- och omsorgsboenden finns matsal öppen för pensionärer, som inte bor i vård- och omsorgsboendet, att äta lunch.
Lunch kostar 78 kr, dessert ingår ej måndag - fredag.

Frukost: Gröt, välling eller fil, Smörgås med pålägg, Juice Kaffe

Vecka 1

Måndag 2 Jan
Lunch alt 1: Fisk på grönsaksbädd, Kokt potatis.   
Dessert: Aprikoskräm, Mjölk.
Middag: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Råkostsallad, Färsk frukt.

Tisdag 3 Jan
Lunch alt 1: Rotfruktssoppa med creme fraish, Bröd, Ost.   
Dessert: Körsbärspaj, Vaniljsås.
Middag: Julkorv, Potatismos, Rödkål.

Onsdag 4 Jan
Lunch alt 1: Köttfärslimpa, Kokt potatis, Brunsås, Sommarblandning, Lingonsylt.  
Dessert: Apelsinsoppa.
Middag: Janssons frestelse, Ägghalvor, Färsk frukt.

Torsdag 5 Jan
Lunch alt 1: Dillkött, Kokt potatis, Brytbönor.  
Dessert: Jordgubbskräm, Gräddmjölk.
Middag: Ost och grönsakssoppa, Tekaka, Medvurst.

Fredag 6 Jan Trettondagen
Lunch alt 1: Ugnstekt kalkonbröst, Kokt potatis, Gräddsås, Bukettgrönsaker, Gelé.
Dessert: Wienetta, glassbakelse.
Middag: Liten jultallrik: Sillbit, Vörtlimpa, Julskinka/sylta, Mimosasallad, Kokt potatis.

Lördag 7 Jan
Lunch alt 1: Medelshavsfisk, Potatismos, Am.grönsaksblandning.   
Dessert: Rulltårta med gräddtopp.
Middag: Viltfärsmedaljong, Rostad potatis och rotfrukter, Kall sås med honung och vitlök.

Söndag 8 Jan
Lunch alt 1: Kreolsk köttgryta med kryddig korv, Kokt potatis, Gelé, Skivade morötter.
Dessert: Päron, Kolasås.
Middag: Raggmunk, Lingonsylt, Skinktärningar, Färsk frukt.

Vecka 2

Måndag 9 Jan
Lunch alt 1: Champinjongratinerade pannbiffar med bostongurka, Kokt potatis, Sallad.  
Dessert: Yoghurt.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Redd grönsakssoppa, Polarkaka, Skinka, tomat, Färsk frukt.

Tisdag 10 Jan
Lunch alt 1: Ugnstekt falukorv, Kokt potatis, Ostgratinerad blomkål.    Dessert: Äppelkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Potatisbullar, Lingonsylt, Rårivna morötter alt. Kokta morötter.

Onsdag 11 Jan
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Remouladsås, Ärter.  
Dessert: Mangomousse, Rån.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Omelett, Stuvad spenat, Kallskuren kokt skinka.

Torsdag 12 Jan
Lunch alt 1: Högsbosoppa (morot), Bröd, Ost.   
Dessert: Knäckig jordgubbspaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Pölsa, Kokt potatis, Tärnade rödbetor.

Fredag 13 Jan
Lunch alt 1: Festlig kycklinggryta, Ris/Kokt potatis, Brytbönor.  
Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Laxpaj, Kall romsås, Sallad.

Lördag 14 Jan
Lunch alt 1: Biff alá Lindström, Kokt potatis, Gräddsås, Sommargrönsaker.    Dessert: Glass, Bärsås.
Middag: Potatisfrestelse med rökt fläskkött, Vitkålslingon.

Söndag 15 Jan
Lunch alt 1: Skinkstek, Kokt potatis, Sås, Romanescogrönsaker, Äppelmos. Dessert: Persikor, Chokladgrädde.
Middag: Risgrynskaka med russin, Mjölk, Sylt, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Vecka 3

Måndag 16 Jan
Lunch alt 1: Köttbullar, Stuvade makaroner, Skivade morötter.       
Dessert: Fruktsoppa.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Mild potatis och purjolökssoppa, Mjukt bröd, Leverpastej, Gurka, Färsk frukt.

Tisdag 17 Jan
Lunch alt 1: Köttkorv, Kokt potatis, Senapssås, Rotfruktstrimlor. 
Dessert: Drottningkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Blodpudding, Lingonsylt, Keso, Råkost.

Onsdag 18 Jan
Lunch alt 1: Kokt fiskfilé, Äggsås, Kokt potatis, Ärter.   
Dessert: Chokladpudding med gräddtopp.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Baconlåda, Rårivna morötter.

Torsdag 19 Jan
Lunch alt 1: Bondstuv, Rödbetor.
Dessert: Hemlagad ris i frutti med sylt.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Inlagd sill och senapssill, Kokt potatis, Ägghalvor, Tomatklyftor.

Fredag 20 Jan
Lunch alt 1: Köttfärslåda med pikant täcke, Kokt potatis, Brunsås. Slottsgrönsaker.  
Dessert: Glasstrut.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Krämig potatis och grönsaksgratäng, Kassler.

Lördag 21 Jan
Lunch alt 1: Kyckling alá King, Ris/Kokt potatis, Am.grönsaksblandning. Dessert: Kladdkaka med apelsingrädde.
Middag: Mannagrynspudding, Saftsås, Mjukt bröd, Medvurst.

Söndag 22 Jan
Lunch alt 1: Pepparrotskött, Kokt potatis, Köksmästarblandning.   
Dessert: Plommonkompott, Mjölk.
Middag: Skånsk, äggakaka, Lingonsylt, Färsk frukt.

Vecka 4

Måndag 23 Jan
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Varm gräslökssås, Grönsaksblandning romanesko.
Desser: Nyponsoppa, Småskorpor.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Köttfärsfrestelse, Skivade morötter.

Tisdag 24 Jan
Lunch alt 1: Stekt rimmat fläsk, Paltbröd, Vitsås, Lingonsylt, Råkostsallad. Dessert: Fruktcocktail, Gräddtopp.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Plättar, Lingongrädde, Medvurst.

Onsdag 25 Jan
Lunch alt 1: Köttsoppa med klimp, Bröd, Ost, Småländsk ostkaka, Sylt, Gräddklick.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Fransk pastagratäng med kyckling, Tomatsallad.

Torsdag 26 Jan
Lunch alt 1: Fisk i ugnen med majonnäs och senapstäcke, Potatis, Rårivna morötter. 
Dessert: Klappkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Ålandspannkaka med sviskon och vispad grädde, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Fredag 27 Jan
Lunch alt 1: Bräckt lunchkorv/Falukorv, Kokt potatis, Broccoligratäng. Dessert: Solskenssoppa.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak. Lingonsylt.
Middag: Torghandlarsoppa (grönsakssoppa), Polarkaka, Leverpastej, Inlagd gurka.

Lördag 28 Jan
Lunch alt 1: Wallenbergare, Potatismos, Skirat smör, Ärter, Lingonsylt.    Dessert: Päron med gräddtopp.
Middag: Rökt kallskuret kalkonbröst, Kokt potatis, Legymsallad, Rosenbröd.

Söndag 29 Jan
Lunch alt 1: Plommonspäckad fläskkarré, Kokt potatis, Sås, Slottsgrönsaker.
Dessert: Äppelmos, Glassbakelse.
Middag: Risgrynsgröt, Mjölk, Mjukt bröd, Korvpålägg.

Vecka 5

Måndag 30 Jan
Lunch alt 1: Kryddig korvgryta, Ris/Kokt potatis, Rotfruktsstrimlor.
Dessert: Klyftade persikor, Jordgubbssås.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatisgratäng, Kokt grönsak.
Middag: Ugnsomelett, Räkstuvning, Ärter.

Tisdag 31 Jan
Lunch alt 1: Stekt strömming, Potatismos, Am.grönsaksblandning.    Dessert: Diplomatkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatismos, Kokt grönsak.
Middag: Grön sparrissoppa med pepparrotgrädde, Mjukt bröd, Ost, Färsk frukt.

Onsdag 1 Feb
Lunch alt 1: Ostfylld köttfärskaka, Kokt potatis, Sås, Skivade morötter.   Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Kokt potatis, Sås, Kokt grönsak.
Middag: Sylta, Rödbetssallad, Kokt potatis.

Torsdag 2 Feb
Lunch alt 1: Trädgårdsmästarsoppa, Bröd, Ost.   
Dessert: Pannkaka, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatisgratäng, Kokt grönsak, Yoghurt.
Middag: Kokt pasta, Köttfärssås, Sallad.

Fredag 3 Feb
Lunch alt 1: Skinksås, Grönsaksfat (Blomkål, broccoli, morötter), Kokt potatis.
Dessert: Körsbärskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatisgratäng, Kokt grönsak.
Middag: Prinskorv, Potatismos, Gurkmajonäs, Blandad sallad.

Lördag 4 Feb
Lunch alt 1: Fiskgratäng Bonjour, Kokt potatis, Sommargrönsaker.  
Dessert: Glassbägare.
Middag: Kallskuret kött med äppelsallad, Kokt potatis.

Söndag 5 Feb
Lunch alt 1: Stekt kycklingfilé med ädelostsås, Klyftpotatis, Ärter.   
Dessert: Marängsuisse.
Middag: Risgrynspudding, Saftsås, Mjukt bröd, Köttpålägg, tomat.

Vecka 6

Måndag 6 Feb
Lunch alt 1: Gräddstuvad pyttipanna, Rödbetor, Sallad.  
Dessert: Aprikossoppa.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Blodpudding, Lingonsylt, Keso, Färsk frukt.

Tisdag 7 Feb
Lunch alt 1: Vinga fisksoppa, Bröd, Ost.   
Dessert: Plättar, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker, Yoghurt.
Middag: Köttfärsgryta med sötsur sås, Pasta/kokt potatis, Broccoli.

Onsdag 8 Feb
Lunch alt 1: Rotmos, Grynkorv, Brytbönor.
Dessert: Yoghurt.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Crepés, Krämig vitkålssallad.

Torsdag 9 Feb
Lunch alt 1: Pannbiff med lök, Kokt potatis, Brunsås, Blomkål, Inlagd gurka.  
Dessert: Glassbåt.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Spenatsoppa, Hackat ägg, Mjukt bröd, Ost, Färsk frukt.

Fredag 10 Feb
Lunch alt 1: Klassisk fiskgratäng, Kokt potatis, Ärter.   
Dessert: Blandad fruktkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Krämig skinkomelett, Kall chili fraichesås, Romanescogrönsaker.

Lördag 11 Feb
Lunch alt 1: Kalops, Kokt potatis, Am.grönsaksblandning, Rödbetor.    Dessert: Fruktsallad, Gräddtopp.
Middag: Sprödbakad fisk, Kokt potatis, Gräddfilssås, Tomat.

Söndag 12 Feb
Lunch alt 1: Örtagårdsstek (fläskkött), Potatisgratäng, Sås, Köksmästarblandning.
Dessert: Chokladmousse med gräddtopp.
Middag: Rotfruktsplättar, Lingonsylt, Medvurst.

Vecka 7

Måndag 13 Feb
Lunch alt 1: Isterband, Stuvad potatis, Herrgårdsgrönsaker, Rödbetor.   Dessert: Päronkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Stuvad potatis, Varm grönsak.
Middag: Grönsakssoppa med rotfruktsstrimlor, Mjukt bröd, Ost.

Tisdag 14 Feb
Lunch alt 1: Stekt salt sill, Kokt potatis, Löksås, Ärter.   
Dessert: Nyponsoppa, Småskorpor.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Köttbullar, Potatismos, Brunsås, Vitkålslingon.

Onsdag 15 Feb
Lunch alt 1: Kassler med dragongrädde, Kokt potatis, Blomkål/morötter.    Dessert: Sommarkompott, Mjölk.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Risgrynsgröt, Mjölk, Mjukt bröd, Korvpålägg.

Torsdag 16 Feb
Lunch alt 1: Ärtsoppa, Bröd, Ost.
Dessert: Pannkaka, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak, Yoghurt.
Middag: Janssons frestelse, Ägghalvor, Färsk frukt.

Fredag 17 Feb
Lunch alt 1: Kåldolmar, Kokt potatis, Brunsås, Köksmästarblandning.
Dessert: Hallonmousse med småkakor.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Kokt skinka, Mimosasallad, Kokt potatis.

Lördag 18 Feb
Lunch alt 1: Kycklinggryta med bacon och senap, Ris/Kokt potatis, Ärter, majs, paprika bl.
Dessert: Mandarinklyftor, Gräddtopp.
Middag: Ost och skinkpaj, Blandad sallad, Rhodeislandssås.

Söndag 19 Feb
Lunch alt 1: Helstekt kotlett, Brynt potatis, Sås, Bukettgrönsaker.   
Dessert: Muffinskaka, Vaniljsås.
Middag: Sylta, Rödbetssallad, Kokt potatis.

Vecka 8

Måndag 20 Feb
Lunch alt 1: Fisk på grönsaksbädd, Kokt potatis.   
Dessert: Aprikoskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Råkostsallad, Färsk frukt.

Tisdag 21 Feb
Lunch alt 1: Rotfruktssoppa med creme fraish, Bröd, Ost.   
Dessert: Äppelpaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Stuvade makaroner, Stekt falukorv, Rårivna morötter.

Onsdag 22 Feb
Lunch alt 1: Köttfärslimpa, Kokt potatis, Brunsås, Sommarblandning, Lingonsylt.  
Dessert: Apelsinsoppa.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Stekt inlagd strömming, Potatismos, Ärter.

Torsdag 23 Feb
Lunch alt 1: Bruna bönor, Stekt rimmat fläsk, Sallad.
Dessert: Fruktcocktail.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Ost och grönsakssoppa, Tekaka, Medvurst.

Fredag 24 Feb
Lunch alt 1: Dillkött, Kokt potatis, Brytbönor.
Dessert: Jordgubbskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Köttfärslasagnett, Rosenbröd, Sallad.

Lördag 25 Feb
Lunch alt 1: Medelshavsfisk, Potatismos, Am.grönsaksblandning.   
Dessert: Rulltårta med gräddtopp.
Middag: Viltfärsmedaljong, Rostad potatis och rotfrukter, Kall sås med honung och vitlök.

Söndag 26 Feb
Lunch alt 1: Kreolsk köttgryta med kryddig korv, Kokt potatis, Gelé, Skivade morötter.
Dessert: Päron, Kolasås.
Middag: Raggmunk, Lingonsylt, Skinktärningar, Färsk frukt.

Vecka 9

Måndag 27 Feb
Lunch alt 1: Champinjongratinerade pannbiffar med bostongurka, Kokt potatis, Sallad.  
Dessert: Yoghurt.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Redd grönsakssoppa, Polarkaka, Skinka, tomat, Färsk frukt.

Tisdag 28 Feb        Fettisdag
Lunch alt 1: Ugnstekt falukorv, Kokt potatis, Ostgratinerad blomkål.  
Dessert: Semla.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Potatisbullar, Lingonsylt, Rårivna morötter.

Onsdag 1 Mar
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Remouladsås, Ärter.  
Dessert: Mangomousse, Rån.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Omelett, Stuvad spenat, Kallskuren, kokt skinka.

Torsdag 2 Mar
Lunch alt 1: Högsbosoppa (morot), Bröd, Ost.   
Dessert: Knäckig jordgubbspaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Pölsa, Kokt potatis, Tärnade rödbetor.

Fredag 3 Mar
Lunch alt 1: Festlig kycklinggryta, Ris/Kokt potatis, Brytbönor.  
Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Laxpaj, Kall romsås, Sallad.

Lördag 4 Mar
Lunch alt 1: Biff alá Lindström, Kokt potatis, Gräddsås, Sommargrönsaker.    Dessert: Glass, Bärsås.
Middag: Potatisfrestelse med rökt fläskkött, Vitkålslingon.

Söndag 5 Mar
Lunch alt 1: Skinkstek, Kokt potatis, Sås, Romanescogrönsaker, Äppelmos. Dessert: Klyftade persikor, Chokladgrädde.
Middag: Risgrynskaka med russin, Mjölk, Sylt, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Söderhamns kommun

Kultur & Samhällsservice
Västra Storgatan 16-18
826 80 Söderhamn
Telefon: 0270 - 751 69
Fax: 0270 - 751 05
Skicka e-post

Kostchef
Sonia Persson
Tel 0270-750 36

Bitr kostchef
Åsa Bergstedt
Tel 0270-754 09

Frågor till Åsa

Mer om kostavdelningen

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen - beslutsfattare och upphandlarePDF (pdf, 685.9 kB)

Bra mat i äldreomsorgen - biståndshandläggarePDF (pdf, 846.5 kB)

Bra mat i äldreomsorgen - kostchef och kökspersonalPDF (pdf, 1 MB)

KonsistensguidenPDF (pdf, 402.8 kB)

Minska matsvinnet - fakta och goda exempelPDF (pdf, 734.2 kB)

2015-05-11
Kostavdelningen i Söderhamns kommun följer, sedan ett antal år, Livsmedelsverkets rekommendation att koka frysta hallon minst en minut innan servering.
För mer information se Livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats

Policy

KostpolicyPDF (pdf, 636.9 kB)

Brukarundersökningar

ÄldreboendePDF (pdf, 205.6 kB)
Hemtjänstlänk till annan webbplats

Länkar

Vård- och omsorgsboenden i Söderhamn

Lokala livsmedel

14% i Söderhamns kommuns vård- och omsorgsboenden 2015

Hälsinge lokalproducenter, köttfärs från djur uppfödda på gårdar i Mo och Norrala.

Tillmans kött- och chark i Bollnäs, produkter från djur uppfödda i Västernorrland.

Siljans chark i Mora, produkter från djur uppfödda i mellansverige.

Kinsta ägg i Söderala

Storsjöbagaren, färskt bröd bakat i Söderhamn.

Mickelssons grönsakshandel i Hudiksvall, frukt och grönsaker, egen odlad potatis samt morötter och vitkål från länet.

Ekologiska livsmedel

15% i vård- och omsorgsboenden 2015

KRAV

Granskad/Uppdaterad: 2017-01-03

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter