Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Matsedel för vård- och omsorgsboenden

Extrem situation i Europa

Kraftiga regn och snöfall i Sydeuropa resulterar i stor brist på ett flertal färska grönsaker. Priserna har i vissa fall blivit dubbelt så dyra mot normalt.

Detta innebär att utbudet av färska grönsaker kommer att se annorlunda ut en tid framöver.

Vecka 6

Måndag 6 Feb
Lunch alt 1: Gräddstuvad pyttipanna, Rödbetor, Sallad.  
Dessert: Aprikossoppa.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Blodpudding, Lingonsylt, Keso, Färsk frukt.

Tisdag 7 Feb
Lunch alt 1: Vinga fisksoppa, Bröd, Ost.   
Dessert: Plättar, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker, Yoghurt.
Middag: Köttfärsgryta med sötsur sås, Pasta/kokt potatis, Broccoli.

Onsdag 8 Feb
Lunch alt 1: Rotmos, Grynkorv, Brytbönor.
Dessert: Yoghurt.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Crepés, Krämig vitkålssallad.

Torsdag 9 Feb
Lunch alt 1: Pannbiff med lök, Kokt potatis, Brunsås, Blomkål, Inlagd gurka.  
Dessert: Glassbåt.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Spenatsoppa, Hackat ägg, Mjukt bröd, Ost, Färsk frukt.

Fredag 10 Feb
Lunch alt 1: Klassisk fiskgratäng, Kokt potatis, Ärter.   
Dessert: Blandad fruktkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Krämig skinkomelett, Kall chili fraichesås, Romanescogrönsaker.

Lördag 11 Feb
Lunch alt 1: Kalops, Kokt potatis, Am.grönsaksblandning, Rödbetor.    Dessert: Fruktsallad, Gräddtopp.
Middag: Sprödbakad fisk, Kokt potatis, Gräddfilssås, Tomat.

Söndag 12 Feb
Lunch alt 1: Örtagårdsstek (fläskkött), Potatisgratäng, Sås, Köksmästarblandning.
Dessert: Chokladmousse med gräddtopp.
Middag: Rotfruktsplättar, Lingonsylt, Medvurst.

Vecka 7

Måndag 13 Feb
Lunch alt 1: Isterband, Stuvad potatis, Herrgårdsgrönsaker, Rödbetor.   Dessert: Päronkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Stuvad potatis, Varm grönsak.
Middag: Grönsakssoppa med rotfruktsstrimlor, Mjukt bröd, Ost.

Tisdag 14 Feb
Lunch alt 1: Stekt salt sill, Kokt potatis, Löksås, Ärter.   
Dessert: Nyponsoppa, Småskorpor.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Köttbullar, Potatismos, Brunsås, Vitkålslingon.

Onsdag 15 Feb
Lunch alt 1: Kassler med dragongrädde, Kokt potatis, Blomkål/morötter.    Dessert: Sommarkompott, Mjölk.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Risgrynsgröt, Mjölk, Mjukt bröd, Korvpålägg.

Torsdag 16 Feb
Lunch alt 1: Ärtsoppa, Bröd, Ost.
Dessert: Pannkaka, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak, Yoghurt.
Middag: Janssons frestelse, Ägghalvor, Färsk frukt.

Fredag 17 Feb
Lunch alt 1: Kåldolmar, Kokt potatis, Brunsås, Köksmästarblandning.
Dessert: Hallonmousse med småkakor.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Kokt skinka, Mimosasallad, Kokt potatis.

Lördag 18 Feb
Lunch alt 1: Kycklinggryta med bacon och senap, Ris/Kokt potatis, Ärter, majs, paprika bl.
Dessert: Mandarinklyftor, Gräddtopp.
Middag: Ost och skinkpaj, Blandad sallad, Rhodeislandssås.

Söndag 19 Feb
Lunch alt 1: Helstekt kotlett, Brynt potatis, Sås, Bukettgrönsaker.   
Dessert: Muffinskaka, Vaniljsås.
Middag: Sylta, Rödbetssallad, Kokt potatis.

Vecka 8

Måndag 20 Feb
Lunch alt 1: Fisk på grönsaksbädd, Kokt potatis.   
Dessert: Aprikoskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Råkostsallad, Färsk frukt.

Tisdag 21 Feb
Lunch alt 1: Rotfruktssoppa med creme fraish, Bröd, Ost.   
Dessert: Äppelpaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Stuvade makaroner, Stekt falukorv, Rårivna morötter.

Onsdag 22 Feb
Lunch alt 1: Köttfärslimpa, Kokt potatis, Brunsås, Sommarblandning, Lingonsylt.  
Dessert: Apelsinsoppa.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Stekt inlagd strömming, Potatismos, Ärter.

Torsdag 23 Feb
Lunch alt 1: Bruna bönor, Stekt rimmat fläsk, Sallad.
Dessert: Fruktcocktail.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Ost och grönsakssoppa, Tekaka, Medvurst.

Fredag 24 Feb
Lunch alt 1: Dillkött, Kokt potatis, Brytbönor.
Dessert: Jordgubbskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Köttfärslasagnett, Rosenbröd, Sallad.

Lördag 25 Feb
Lunch alt 1: Medelshavsfisk, Potatismos, Am.grönsaksblandning.   
Dessert: Rulltårta med gräddtopp.
Middag: Viltfärsmedaljong, Rostad potatis och rotfrukter, Kall sås med honung och vitlök.

Söndag 26 Feb
Lunch alt 1: Kreolsk köttgryta med kryddig korv, Kokt potatis, Gelé, Skivade morötter.
Dessert: Päron, Kolasås.
Middag: Raggmunk, Lingonsylt, Skinktärningar, Färsk frukt.

Vecka 9

Måndag 27 Feb
Lunch alt 1: Champinjongratinerade pannbiffar med bostongurka, Kokt potatis, Sallad.  
Dessert: Yoghurt.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Redd grönsakssoppa, Polarkaka, Skinka, tomat, Färsk frukt.

Tisdag 28 Feb        Fettisdag
Lunch alt 1: Ugnstekt falukorv, Kokt potatis, Ostgratinerad blomkål.  
Dessert: Semla.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Potatisbullar, Lingonsylt, Rårivna morötter.

Onsdag 1 Mar
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Remouladsås, Ärter.  
Dessert: Mangomousse, Rån.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Omelett, Stuvad spenat, Kallskuren, kokt skinka.

Torsdag 2 Mar
Lunch alt 1: Högsbosoppa (morot), Bröd, Ost.   
Dessert: Knäckig jordgubbspaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Pölsa, Kokt potatis, Tärnade rödbetor.

Fredag 3 Mar
Lunch alt 1: Festlig kycklinggryta, Ris/Kokt potatis, Brytbönor.  
Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Laxpaj, Kall romsås, Sallad.

Lördag 4 Mar
Lunch alt 1: Biff alá Lindström, Kokt potatis, Gräddsås, Sommargrönsaker.    Dessert: Glass, Bärsås.
Middag: Potatisfrestelse med rökt fläskkött, Vitkålslingon.

Söndag 5 Mar
Lunch alt 1: Skinkstek, Kokt potatis, Sås, Romanescogrönsaker, Äppelmos. Dessert: Klyftade persikor, Chokladgrädde.
Middag: Risgrynskaka med russin, Mjölk, Sylt, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Söderhamns kommun

Kultur & Samhällsservice
Västra Storgatan 16-18
826 80 Söderhamn
Telefon: 0270 - 751 69
Fax: 0270 - 751 05
Skicka e-post

Kostchef
Sonia Persson
Tel 0270-750 36

Bitr kostchef
Åsa Bergstedt
Tel 0270-754 09

Frågor till Åsa

Mer om kostavdelningen

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen - beslutsfattare och upphandlarePDF (pdf, 685.9 kB)

Bra mat i äldreomsorgen - biståndshandläggarePDF (pdf, 846.5 kB)

Bra mat i äldreomsorgen - kostchef och kökspersonalPDF (pdf, 1 MB)

KonsistensguidenPDF (pdf, 402.8 kB)

Minska matsvinnet - fakta och goda exempelPDF (pdf, 734.2 kB)

2015-05-11
Kostavdelningen i Söderhamns kommun följer, sedan ett antal år, Livsmedelsverkets rekommendation att koka frysta hallon minst en minut innan servering.
För mer information se Livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats

Policy

KostpolicyPDF (pdf, 636.9 kB)

Brukarundersökningar

ÄldreboendePDF (pdf, 205.6 kB)
Hemtjänstlänk till annan webbplats

Länkar

Vård- och omsorgsboenden i Söderhamn

Lokala livsmedel

14% i Söderhamns kommuns vård- och omsorgsboenden 2015

Hälsinge lokalproducenter, köttfärs från djur uppfödda på gårdar i Mo och Norrala.

Tillmans kött- och chark i Bollnäs, produkter från djur uppfödda i Västernorrland.

Siljans chark i Mora, produkter från djur uppfödda i mellansverige.

Kinsta ägg i Söderala

Storsjöbagaren, färskt bröd bakat i Söderhamn.

Mickelssons grönsakshandel i Hudiksvall, frukt och grönsaker, egen odlad potatis samt morötter och vitkål från länet.

Ekologiska livsmedel

20 % i vård- och omsorgsboenden 2016

KRAV

Granskad/Uppdaterad: 2017-02-10

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter