Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Matsedel för vård- och omsorgsboenden

Extrem situation i Europa

Kraftiga regn och snöfall i Sydeuropa resulterar i stor brist på ett flertal färska grönsaker. Priserna har i vissa fall blivit dubbelt så dyra mot normalt.

Detta innebär att utbudet av färska grönsaker kommer att se annorlunda ut en tid framöver.

Vecka 9

Måndag 27 Feb
Lunch alt 1: Champinjongratinerade pannbiffar med bostongurka, Kokt potatis, Sallad.  
Dessert: Yoghurt.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Redd grönsakssoppa, Polarkaka, Skinka, tomat, Färsk frukt.

Tisdag 28 Feb        Fettisdag
Lunch alt 1: Ugnstekt falukorv, Kokt potatis, Ostgratinerad blomkål.  
Dessert: Semla.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Potatisbullar, Lingonsylt, Rårivna morötter.

Onsdag 1 Mar
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Remouladsås, Ärter.  
Dessert: Mangomousse, Rån.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Omelett, Stuvad spenat, Kallskuren, kokt skinka.

Torsdag 2 Mar
Lunch alt 1: Högsbosoppa (morot), Bröd, Ost.   
Dessert: Knäckig jordgubbspaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Pölsa, Kokt potatis, Tärnade rödbetor.

Fredag 3 Mar
Lunch alt 1: Festlig kycklinggryta, Ris/Kokt potatis, Brytbönor.  
Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Laxpaj, Kall romsås, Sallad.

Lördag 4 Mar
Lunch alt 1: Biff alá Lindström, Kokt potatis, Gräddsås, Sommargrönsaker.    Dessert: Glass, Bärsås.
Middag: Potatisfrestelse med rökt fläskkött, Vitkålslingon.

Söndag 5 Mar
Lunch alt 1: Skinkstek, Kokt potatis, Sås, Romanescogrönsaker, Äppelmos. Dessert: Klyftade persikor, Chokladgrädde.
Middag: Risgrynskaka med russin, Mjölk, Sylt, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Vecka 10

Måndag 6 Mar
Lunch alt 1: Köttbullar, Stuvade makaroner, Skivade morötter.
Dessert: Fruktsoppa.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Mild potatis och purjolökssoppa, Mjukt bröd, Leverpastej, Gurka, Färsk frukt.

Tisdag 7 Mar
Lunch alt 1: Köttkorv, Kokt potatis, Senapssås, Rotfruktstrimlor.
Dessert: Drottningkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Blodpudding, Lingonsylt, Keso, Råkost.

Onsdag 8 Mar
Lunch alt 1: Kokt fiskfilé, Äggsås, Kokt potatis, Ärter.
Dessert: Chokladpudding med gräddtopp.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Baconlåda, Rårivna morötter.

Torsdag 9 Mar
Lunch alt 1: Bondstuv, Rödbetor.
Dessert: Hemlagad ris i frutti med sylt.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Inlagd sill och senapssill, Kokt potatis, Ägghalvor, Tomatklyftor.

Fredag 10 Mar
Lunch alt 1: Köttfärslåda med pikant täcke, Kokt potatis, Brunsås, Slottsgrönsaker.
Dessert: Glasstrut.
Lunch alt 2: Gräddstuvad pytt i panna, Rödbetor, Varm grönsak.
Middag: Krämig potatis och grönsaksgratäng, Kassler.

Lördag 11 Mar
Lunch alt 1: Kyckling alá, King Ris/Kokt potatis, Am.grönsaksblandning. Dessert: Kladdkaka med apelsingrädde.
Middag: Mannagrynspudding, Saftsås, Mjukt bröd, Medvurst.

Söndag 12 Mar
Lunch alt 1: Pepparrotskött, Kokt potatis, Köksmästarblandning.
Dessert: Plommonkompott, Mjölk.
Middag: Skånsk äggakaka, Lingonsylt, Färsk frukt.

Vecka 11

Måndag 13 Mar
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Varm gräslökssås, Grönsaksblandning romanesko.
Dessert: Nyponsoppa, Småskorpor.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Köttfärsfrestelse, Skivade morötter.

Tisdag 14 Mar
Lunch alt 1: Stekt rimmat fläsk, Paltbröd, Vitsås, Lingonsylt, Råkostsallad. Dessert: Fruktcocktail, Gräddtopp.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag Plättar, Lingongrädde, Medvurst.

Onsdag 15 Mar
Lunch alt 1: Köttsoppa med klimp, Bröd, Ost.
Dessert: Småländsk ostkaka, Sylt, Gräddklick.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Fransk pastagratäng med kyckling, Tomatsallad.

Torsdag 16 Mar
Lunch alt 1: Fisk i ugnen med majonnäs och senapstäcke, Potatis, Rårivna morötter.
Dessert: Klappkräm.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Ålandspannkaka med sviskon och vispad grädde, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Fredag 17 Mar
Lunch alt 1: Bräckt lunchkorv/Falukorv, Kokt potatis, Broccoligratäng. Dessert: Solskenssoppa.
Lunch alt 2: Raggmunk, Stekt sidfläsk/Skinktärningar, Varm grönsak, Lingonsylt.
Middag: Torghandlarsoppa (grönsakssoppa), Polarkaka, Leverpastej, Inlagd gurka.

Lördag 18 Mar
Lunch alt 1: Wallenbergare, Potatismos, Skirat smör, Ärter, Lingonsylt.
Dessert: Päron med gräddtopp.
Middag: Rökt kallskuret kalkonbröst, Kokt potatis, Legymsallad, Rosenbröd.

Söndag 19 Mar
Lunch alt 1: Plommonspäckad fläskkarré, Kokt potatis, Sås, Slottsgrönsaker, Äppelmos.
Dessert: Glassbakelse.
Middag: Risgrynsgröt, Mjölk, Mjukt bröd, Korvpålägg.

Vecka 12

Måndag 20 Mar
Lunch alt 1: Kryddig korvgryta, Ris/Kokt potatis, Rotfruktsstrimlor.
Dessert: Klyftade persikor, Jordgubbssås.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatisgratäng, Kokt grönsak.
Middag: Ugnsomelett, Räkstuvning, Ärter.

Tisdag 21 Mar
Lunch alt 1: Stekt strömming, Potatismos, Am.grönsaksblandning.
Dessert: Diplomatkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatismos, Kokt grönsak.
Middag: Grön sparrissoppa med pepparrotgrädde, Mjukt bröd, Ost, Färsk frukt.

Onsdag 22 Mar
Lunch alt 1: Ostfylld köttfärskaka, Kokt potatis, Sås, Skivade morötter. Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Kokt potatis, Sås, Kokt grönsak.
Middag: Sylta, Rödbetssallad, Kokt potatis.

Torsdag 23 Mar
Lunch alt 1: Trädgårdsmästarsoppa, Bröd, Ost.
Dessert: Pannkaka, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Kycklingbiff Potatisgratäng, Kokt grönsak, Yoghurt.
Middag :  Kokt pasta, Köttfärssås, Sallad.

Fredag 24 Mar
Lunch alt 1: Skinksås, Grönsaksfat (Blomkål, broccoli, morötter),
Kokt potatis.
Dessert: Körsbärskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Kycklingbiff, Potatisgratäng, Kokt grönsak.
Middag: Prinskorv, Potatismos, Gurkmajonäs, Blandad sallad.

Lördag 25 Mar
Lunch alt 1: Fiskgratäng Bonjour, Kokt potatis, Sommargrönsaker.
Dessert: Glassbägare.
Middag: Kallskuret kött med äppelsallad, Kokt potatis.

Söndag 26 Mar
Lunch alt 1: Stekt kycklingfilé med ädelostsås, Klyftpotatis, Ärter.
Dessert: Marängsuisse.
Middag: Risgrynspudding, Saftsås, Mjukt bröd, Köttpålägg, tomat.

Vecka 13

Måndag 27 Mar
Lunch alt 1: Gräddstuvad pyttipanna, Rödbetor, Sallad.
Dessert: Aprikossoppa.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Blodpudding, Lingonsylt, Keso, Färsk frukt.

Tisdag 28 Mar
Lunch alt 1: Vinga fisksoppa, Bröd, Ost.
Dessert: Plättar, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker, Yoghurt.
Middag: Köttfärsgryta med sötsur sås, Pasta/kokt potatis, Broccoli.

Onsdag 29 Mar
Lunch alt 1: Rotmos, Grynkorv, Brytbönor, Yoghurt.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Kycklinggratäng med persika, Ris/Kokt potatis, Ärter/Majs/Paprika.

Torsdag 30 Mar
Lunch alt 1: Pannbiff med lök, Kokt potatis, Brunsås, Blomkål, Inlagd gurka. Dessert: Glassbåt.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Spenatsoppa, Hackat ägg, Mjukt bröd, Ost, Färsk frukt.

Fredag 31 Mar
Lunch alt 1: Klassisk fiskgratäng, Kokt potatis, Ärter.
Dessert: Blandad fruktkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Köttfärslasagne, Grönsaker.
Middag: Krämig skinkomelett, Kall chili fraichesås, Romanescogrönsaker.

Lördag 1 Apr
Lunch alt 1: Kalops, Kokt potatis, Am.grönsaksblandning, Rödbetor.
Dessert: Fruktsallad, Gräddtopp.
Middag: Sprödbakad fisk, Kokt potatis, Gräddfilssås, Tomat.

Söndag 2 Apr
Lunch alt 1: Örtagårdsstek (fläskkött), Potatisgratäng, Sås, Köksmästarblandning.
Dessert: Chokladmousse med gräddtopp.
Middag: Rotfruktsplättar, Lingonsylt, Medvurst.

Vecka 14

Måndag 3 Apr
Lunch alt 1: Isterband, Stuvad potatis, Herrgårdsgrönsaker, Rödbetor. Dessert: Päronkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Stuvad potatis, Varm grönsak.
Middag: Grönsakssoppa med rotfruktsstrimlor, Mjukt bröd, Ost.

Tisdag 4 Apr
Lunch alt 1: Stekt salt sill, Kokt potatis, Löksås, Ärter.
Dessert: Nyponsoppa, Småskorpor.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Köttbullar, Potatismos, Brunsås, Vitkålslingon.

Onsdag 5 Apr
Lunch alt 1: Kassler med dragongrädde, Kokt potatis, Blomkål/morötter. Dessert: Sommarkompott, Mjölk.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Risgrynsgröt, Mjölk, Mjukt bröd, Korvpålägg.

Torsdag 6 Apr
Lunch alt 1: Ärtsoppa, Bröd, Ost.
Dessert: Pannkaka, Sylt, Vispgrädde.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak, Yoghurt.
Middag: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Varm remoulad, Rårivna morötter.

Fredag 7 Apr
Lunch alt 1: Kåldolmar, Kokt potatis, Brunsås, Köksmästarblandning. Dessert: Hallonmousse med småkakor.
Lunch alt 2: Stekt falukorv, Potatismos, Varm grönsak.
Middag: Kokt skinka, Mimosasallad, Kokt potatis.

Lördag 8 Apr
Lunch alt 1: Kycklinggryta med bacon och senap, Ris/Kokt potatis, Ärter, majs, paprika bl.
Dessert: Mandarinklyftor, Gräddtopp.
Middag: Köttfärslasagnett, Rosenbröd, Sallad.

Söndag 9 Apr
Lunch alt 1: Helstekt kotlett, Brynt potatis, Sås, Bukettgrönsaker.
Dessert: Muffinskaka, Vaniljsås.
Middag: Sylta, Rödbetssallad, Kokt potatis.

Vecka 15

Måndag 10 Apr
Lunch alt 1: Fisk på grönsaksbädd, Kokt potatis.
Dessert: Aprikoskräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Råkostsallad, Färsk frukt.

Tisdag 11 Apr
Lunch alt 1: Rotfruktssoppa med creme fraish, Bröd, Ost.
Dessert: Äppelpaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Stuvade makaroner, Stekt falukorv, Rårivna morötter.

Onsdag 12 Apr
Lunch alt 1: Köttfärslimpa, Kokt potatis, Brunsås, Sommarblandning, Lingonsylt.
Dessert: Apelsinsoppa.
Lunch alt 2: Potatisgratäng, Kallskuret kött/skinka, Grönsak.
Middag: Stekt inlagd strömming, Potatismos, Ärter.

Torsdag 13 Apr
Lunch alt 1: Bruna bönor, Stekt rimmat fläsk, Sallad.
Dessert: Fruktcocktail.
Lunch alt 2: Potatisgratängm Kallskuret kött/skinkam Grönsak.
Middag: Ost och grönsakssoppam Tekakam Medvurst.

Fredag 14 Apr Långfredagen
Lunch alt 1: Vårkyckling (filé med grönsakssås)m Kokt potatis.
Dessert: Marängcup.
Middag: Ost och päronpaj, Rödlöksdressing, Kallskuren skinka, Broccoli.

Lördag 15 Apr Påskafton
Lunch alt 1: Löksill, Kokt ägg, Köttbullar, Skinka, Kokt potatis, Mimosasallad. Dessert: Bakelse.
Middag: Janssons frestelse, Ägghalvor, Färsk frukt.

Söndag 16 Apr Påskdagen
Lunch alt 1: Kreolsk köttgryta med kryddig korv, Kokt potatis, Gelé, Skivade morötter.
Dessert: Päron, Kolasås.
Middag: Crepés, Krämig vitkålssallad.

Vecka 16

Måndag 17 Apr Annandag påsk
Lunch alt 1: Ugnsbakad lax i hummersås, Potatismos, Am.grönsaksblandning.
Dessert: Kärleksmums, Gräddtopp.
Middag: Redd grönsakssoppa, Polarkaka, Skinka, tomat, Färsk frukt.

Tisdag 18 Apr
Lunch alt 1: Ugnstekt falukorv, Kokt potatis, Ostgratinerad blomkål.
Dessert: Äppelkräm, Mjölk.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Potatisbullar, Lingonsylt, Rårivna morötter.

Onsdag 19 Apr
Lunch alt 1: Stekt fiskfilé, Kokt potatis, Remouladsås, Ärter.
Dessert: Mangomousse, Rån.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Omelett, Stuvad spenat, Kallskuren kokt skinka.

Torsdag 20 Apr
Lunch alt 1: Högsbosoppa (morot), Bröd, Ost.
Dessert: Knäckig jordgubbspaj, Vaniljsås.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Pölsa, Kokt potatis, Tärnade rödbetor.

Fredag 21 Apr
Lunch alt 1: Festlig kycklinggryta, Ris/Kokt potatis, Brytbönor.
Dessert: Blåbärssoppa.
Lunch alt 2: Fläskpannkaka, Lingonsylt, Grönsak.
Middag: Prinskorv, Brynt potatis, Morotsstuvning.

Lördag 22 Apr
Lunch alt 1: Biff alá Lindström, Kokt potatis, Gräddsås, Sommargrönsaker.
Dessert: Glass, Bärsås.
Middag: Potatisfrestelse med rökt fläskkött, Vitkålslingon.

Söndag 23 Apr
Lunch alt 1: Skinkstek, Kokt potatis, Sås, Romanescogrönsaker, Äppelmos. Dessert: Klyftade persikor, Chokladgrädde.
Middag: Risgrynskaka med russin, Mjölk, Sylt, Mjukt bröd, Medvurst, Tomat.

Söderhamns kommun

Kultur & Samhällsservice
Västra Storgatan 16-18
826 80 Söderhamn
Telefon: 0270 - 751 69
Fax: 0270 - 751 05
Skicka e-post

Kostchef
Sonia Persson
Tel 0270-750 36

Bitr kostchef
Åsa Bergstedt
Tel 0270-754 09

Frågor till Åsa

Mer om kostavdelningen

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen - beslutsfattare och upphandlarePDF (pdf, 685.9 kB)

Bra mat i äldreomsorgen - biståndshandläggarePDF (pdf, 846.5 kB)

Bra mat i äldreomsorgen - kostchef och kökspersonalPDF (pdf, 1 MB)

KonsistensguidenPDF (pdf, 402.8 kB)

Minska matsvinnet - fakta och goda exempelPDF (pdf, 734.2 kB)

2015-05-11
Kostavdelningen i Söderhamns kommun följer, sedan ett antal år, Livsmedelsverkets rekommendation att koka frysta hallon minst en minut innan servering.
För mer information se Livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats

Policy

KostpolicyPDF (pdf, 636.9 kB)

Brukarundersökningar

ÄldreboendePDF (pdf, 205.6 kB)
Hemtjänstlänk till annan webbplats

Länkar

Vård- och omsorgsboenden i Söderhamn

Lokala livsmedel

14% i Söderhamns kommuns vård- och omsorgsboenden 2015

Hälsinge lokalproducenter, köttfärs från djur uppfödda på gårdar i Mo och Norrala.

Tillmans kött- och chark i Bollnäs, produkter från djur uppfödda i Västernorrland.

Siljans chark i Mora, produkter från djur uppfödda i mellansverige.

Kinsta ägg i Söderala

Storsjöbagaren, färskt bröd bakat i Söderhamn.

Mickelssons grönsakshandel i Hudiksvall, frukt och grönsaker, egen odlad potatis samt morötter och vitkål från länet.

Ekologiska livsmedel

20 % i vård- och omsorgsboenden 2016

KRAV

Granskad/Uppdaterad: 2017-03-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter