Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Thomas Norgren tillsammans med lärare från edt lokala studiecentret i Sydafrika.

Framgångsrikt samarbete med Sydafrika

I dagarna har Thomas Norgren och Cecilia Torstensson från CFL-Centrum för flexibelt lärande varit på plats i Sydafrika för att runda av ett av de utbildningssamarbeten Söderhamns kommun haft med Ugu District. Förutom utveckling av distanspedagogik har projektet hittills resulterat i många glada, nöjda och godkända distansstuderande i byarna Nqamuza och Umthwalume.
- Landsbygden i Sydafrika är i stort behov av utbildning och det här har varit startskottet på en utveckling där fler personer i Sydafrika får möjlighet till utbildning. Det var en mycket högtidlig avslutning när de studerande fick sina betyg. Att det fungerat bra har gjort att vi nu är överens om ett nytt projekt där vi vill fortsätta att utveckla distansutbildningen i Sydafrika, säger Thomas Norgren, chef för CFL och projektledare för sydafrikaprojektet "Distansutbildning i Ugu District".
Grupp av distansstuderande i Sydafrika - "skolavslutning".
Alla som studerat distanskurserna samlade för den högtidliga avslutningen.
Cecilia Torstensson
Att vara i Sydafrika nu innebär att man hamnar i ett land där fotbollsfeber råder — ingen har väl missat att landet arrangerar fotbollsVM 2010? Både Thomas Norgren och Cecilia Torstensson är idrottsintresserade och poserade gärna i sydafrikanska fotbollströjor.
- Allt kretsade kring fotboll, tyvärr tog sig inte Sverige till VM så nu finns vårt hjärta hos Sydfafrika. Vi hoppas de tar sig långt i turneringen, säger Cecilia Torstensson, verksamhetschef på CFL.
Tidigare i våras var Aanette Ramstrand och Håkan Helmersson, båda lärare på CFL, i Sydafrika för att arbeta i projektet. De har lång erfarenhet av distanspedagogik och deras uppdrag har varit att stötta de sydafrikanska lärarna för att distansutbildningen ska gå så smidigt som möjligt. Under våren har två kurser erbjudits i Nqamuza och Umthwalume; "Business english" och "Grundläggande data" motsvarande det vi kallar Datakörkortet.
- Alla människor har varit entusiastiska och intresserade, vad som däremot har krånglat ibland är tekniken. Distanspedagogiken som vi jobbar med bygger ju på att det finns fungerande internetuppkoppling. Ute på landsbygden där vi har varit är inte tekniken så utvecklad — det går inte att jämföra med bredbandsutbyggnaden vi har i Sverige, men med uppfinningsrikedom har det mesta löst sig, säger Håkan Helmersson.
Distansstuderande i Umthwalume
Distansstuderande utanför studiecentrat i Umthwalume.
Månaden i Sydafrika har varit full av kontraster. Ena dagen fick de hjälpa till med teknik, som att sätta upp antenner, nästa dag bestod av arbete med de egna eleverna i Söderhamn (som naturligtvis sköttes på distans under den månadslånga vistelsen i Sydafrika), en tredje dag kunde det vara besök hemma hos någon de träffat i projektet.
- Vi har lärt ut distanspedagogik men samtidigt har vi själva lärt oss massor om vardagslivet i Sydafrika och man blir väldigt ödmjuk inför livet när man får ta del av människors erfarenheter och levnadsvillkor under en längre tid. Det här uppdraget har varit det främsta läraruppdrag jag någonsin haft. Eleverna har varit fantastiska och så även lärarna, berättar Aanette Ramstrand.
Datasal på landsbygden i Sydafrika.
Samarbetspartnern lokalt är organsiationen Esayidi Fet College — Southern Kzn Region, man kan säga att det är kommunens utbildningsorganisation, precis som CFL-Centrum för flexibelt lärande är Söderhamn kommuns organisation för lärande och utbildning för vuxna.
Logotyp CFL-Centrum för flexibelt lärande

Hälsinglands Utbildningsförbund
CFL är en del av Hälsinglands Utbildningsförbund
www.hufb.selänk till annan webbplats

Hälsinglands utbildningsförbund
Centrum för flexibelt lärande
S Järnvägsgatan 7,
826 80 Söderhamn
Tel 010-454 12 80 
cfl@hufb.se
www.cfl.se

Uppdaterad: 2015-11-20
Tipsa en kompis

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post