Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Bo Westling visar upp en enhet som larmar när topplampan på  telemaster slutat fungera.

Bo Westling visar upp en enhet som larmar när topplampan på telemaster slutat fungera.

Innovativt  kraftförsörjningsföretag

Alir, det gamla namnet på södra Hälsingland, har fått ge namn åt ett av våra mest innovativa företag - Alir Power Systems.
-Vi har faktiskt fått svart på vitt från en forskare på Högskolan i Gävle att vi är det söderhamnsföretag som jobbar mest målinriktat med innovationer, berättade Bo Westling när kommunalrådet Sven-Erik Lindestam och representanter för näringslivsenheten besökte företaget.
Bo är en av grundarna till företaget. De två andra är Peter Svedberg och Kurt Halvarsson. Alla har de ett förflutet på konstruktionsavdelningen på det som en gång var Ericsson och som sedan blev Emerson. När fabriken på granvägen slog igen valde de tre att köra vidare i egen regi. Westling berättar vidare:
Vi fortsätter egentligen bara göra det vi kan och är bra på, nämligen design av mekanik, el, samt hård- och mjukvara för säker strömförsörjning. Kunderna finns främst inom telekom.

Miljövinster genom innovation


Produkten som är företagets stolthet, Hybrid Power Control, beskriver företagets verksamhet rätt bra. HPCn är en styrenhet som ser till att förse radiobasstationer med elkraft på ett optimalt sätt. På platser med obefintligt eller dåligt fungerande elnät kan den kombinera kraft från dieselgeneratorer, vindkraftverk, solceller och batterier så att driftsekonomin och driftsstabiliteten blir bästa möjliga.
Kurt Halvarsson, mekanikkonstruktör.

Kurt Halvarsson, mekanikkonstruktör.

- Den stora vinnaren är miljön, flikar Kurt halvarsson in. Med vår styrning spar man inte bara stora pengar genom minskad dieselförbrukning, utsläppen minskar naturligtvis också dramatiskt.

Företaget utvecklar runt tio nya produkter per år. Cirka två trejedelar är kunduppdrag och resten tar man fram på eget initiativ. Man är noga med att själva stå för äganderätten till produkterna. På så sätt kan man fritt använda sina lösningar i olika tillämpningar.
Det är sällan fråga om några större serier för Alir Power. Ofta handlar det om specialdesignade produkter i några enstaka exemplar. Till undantagen hör HPCn och en batterihylla för rackmontering.

Peter Svedberg, mjukvaruutvecklare

Peter Svedberg, mjukvaruutvecklare

Stark produktportfölj


När finanskrisen slog till 2009 och många företag skakade kunde trion på Alir Power ändå sova gott. Dels fortsatte omsättningen öka hela tiden tack vare en bred och uppdaterad produktportfölj, dels för att man inte är beroende av bankkrediter.
- Vi har inga lån utan ser till att handla för egna pengar, summerar Bo Westling.
 
Förutom resurser för att ta fram prototyper har Alir Power ingen egen produktion. Istället väljer man så långt det är möjligt att lägga produktionen i närområdet. Rimaster får ta hand om kretskorttillverkningen och plåtarbetet görs till största delen av PEPAB.

Bo Westling ser framtiden an med tillförsikt. Med stark tro på företagets produkter och en möjlig storaffär bakom hörnet bidrar man i högsta grad till att bygga tillväxt inte bara för Alir Power utan även för Söderhamn som ort.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
naringsliv@soderhamn.se
Uppdaterad: 2013-04-20
Tipsa en kompis

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn, Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post.
Faktura sänds till: Söderhamns kommun, Box 1, 826 21 Söderhamn. Org nr 212000-2353.