Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Jobba som undersköterska direkt efter gymnasiet

Omvårdnadsförvaltningen ger dig som går ut vård- och omsorgs-programmet med godkända betyg, möjligheten att söka en traineeplats 14 månader. Under anställningen arbetar du som trainee vid två olika arbetsplatser. Du får även utbildning under tiden, för extra kompetens inom viktiga yrkesområden.

Flera av våra traineer har fått fast anställning i omvårdnadsförvaltningen!

Följ traineernas vardag i traineebloggen

Följ traineernas vardag inom omvårdnads-förvaltningen

Vi som bloggar är: Emma Andersson, Sara Norling, Felicia Dannebrant och Linnea Norling.

11 maj 2015

Den här förmiddagen sitter jag på Nyplan servicebostad och har funnit mig lite tid att skriva ett blogginlägg. Bara där skiljer sig min förra traineeplacering på hemtjänsten åt med denna. En förmiddag på hemtjänsten skulle jag följt ett tidsschema med flera besök som ska utföras under arbetsdagen. Nu är jag på ett och samma ställe mestadels och har under dagen ca 3 personer som jag har extra ansvar över. Dagen kan planeras på ett annat vis. De boende har sina veckoscheman och man utför det som ska göras den dagen det gäller, så som tvätt, städ och handling osv. Sedan tillkommer det extra ärenden. Man ger stöd och ser till att vardagen fungerar för de boende. Man strävar efter att de ska få leva så självständigt som möjligt och förhindrar och förebygger ökad psykisk ohälsa iden mån man kan tillsammans med personal och sjuksköterska. I hemtjänsten arbetar man så klart lika, men ändå olika, då äldrevården och socialpsykiatrin skiljer sig. Jag känner att jag har en grund att stå på från min tid på hemtjänsten.

Jag trivs väldigt bra här på Nyplan. Efter ungefär två och en halv månad har jag till stor del kommit in i rutinerna som gäller här, även om jag virrar i bland. Man lär sig något nytt varje dag och här har jag alltid kollegor nära tillhands, vilket är roligt! Arbetstiderna ser lite annorlunda ut och jag har även valt själv att prova på någon natt för omväxlingsskull, vilket har gått bra. Det är något jag trivs med inom vården, den ena veckan är inte den andra lik. Förra veckan jobbade jag ganska mycket och den här  kommande veckan är jag istället ledig fyra dagar. Det ger mig jättemycket.

Något som är trist är att tiden som är kvar här på Nyplan kommer gå så himla fort. I sommar vankas fyra veckors semester, samt en resa nu i slutet av maj (en fördel med att kunna jobba ihop timmar i en timbank) och sen är traineen klar, så jag ska verkligen ta vara på tiden jag har kvar nu.

Ha en härlig sommar hörni!!!

/Felicia Dannebrant
Trainee 2014/2015

27 april 2015


Vi är redan inne i april månad, men vi backar bandet en månad bakåt, den månaden som vi bytte arbetsplats och påbörjade våra sista sex månader som trainee anställd. Som jag har nämnt i mitt tidigare inlägg så har jag fram till mars månad varit på Hemtjänst Väster och trivts otroligt bra med både personal och brukare, den arbetsgruppen är en klippa. Tanken att byta arbetsplats var från en början lite skrämmande eftersom jag var så trygg med det jag hade gjort hittills, nu skulle jag bli ny på jobbet igen och få ta allting ifrån början igen. Men innerst inne så förstod jag att de skulle vara väldigt nyttigt för mig att få prova på och se något nytt.

Den första mars började jag på Enriset, som för mig var en helt ny arbetsplats, med nya arbetskamrater, med nya arbetstider och med nya rutiner. Så allt var det en liten skrämmande känsla den där första måndagen i mars som jag gick in innanför Enrisets dörrar.

Nu så här en månad senare har jag kommit in skapligt i rutinerna men självklart finns det mer att se och lära. Just för tillfället är vi inne i en period där alla vårdlag ska lägga schema och planera semestern inför sommaren. Denna sommar ska även jag få vara ledig och guuuud vad jag ser fram emot lite ledighet, ska bli så skönt. Men först ska vi ta oss igenom några härliga vår veckor med förhoppningsvis mycket sol och värme.


Om jag inte hinner med något mer inlägg innan sommaren så får jag önska er alla en trevlig sommar och en skön semester!

/Emma Andersson
Trainee 2014/2015

26 mars 2015


Nu är allt så där nytt igen. Mars är snart slut och vi har nu varit på vår nya trainee-placering i en månad. Jag har slutat på Nyplan och är nu på Hemtjänst Väster, där jag ska vara till augusti.

Det var så klart lite tråkigt att lämna en arbetsplats där jag trivdes jättebra och där jag kunde alla rutiner. Men som tur är verkar jag hamnat på ett lika bra ställe nu. Det är trots allt väldigt intressant att prova på att arbeta på olika ställen, främst för att se skillnader och likheter inom olika verksamheter. Hemtjänsten är mer självständigt och man har inte sina kollegor runt om sig hela tiden på samma sätt som när man jobbar på ett gruppboende/serviceboende. Man åker också mycket bil och vardagarna kan se väldigt olika ut beroende på vad man har för inplanerade besök.

Jag har haft turen att hamna på två bra trainee placeringar och nu ska jag bara njuta av tiden som är kvar!
Ha det bra!

/Sara Norling
Trainee 2014/2015

20 januari 2015

Det har nu hunnit bli 2015 sedan senast och snart är även januari förbi.

Den här veckan har jag börjat lagt schema för mars, april och maj. Det som är annorlunda den här gången jämfört med tidigare är att jag nu ska lägga schema på en ny arbetsplats. Fram tills idag har jag arbetat på hemtjänst Norr och jag har stormtrivts, både med arbetskamrater och brukare.
I mars kommer jag att byta inriktning helt till socialpsykiatrin och ta efter Sara på Nyplans serviceboende i Sandarne. Det känns lite tråkigt att jag inte kommer åka hemtjänstbilen runt i Trönö i vår. Det är ju nu man känner att man blivit varm i kläderna och kommit in i arbetsrutinerna. Under sommaren var det full fart med många nya intryck och människor. Sedan blev det lugnare mot hösten och fram tills nu har det bara rullat på i en hisklig fart.
Det har varit jätte roligt och jag kommer ta vara på de få veckor jag har kvar i hemtjänsten. Om jag fått välja själv hade jag valt att stanna ett tag till. Då är det faktiskt bra att traineen är uppdelad i två perioder, för hur det än är så är det väldigt utvecklande att se fler arbetsplatser och traineen är en bra draghjälp till att få göra det.
Det ska bli roligt med något nytt till våren och jag känner mig positiv till det.

Ha det bra!/Felicia

Felicia Dannebrant
Trainee 2014/2015

29 oktober 2014


Ny månad, nytt blogginlägg.

Jaha, ja då var vi redan inne i oktober månad. Dagarna, veckorna och månaderna går så fruktansvärt fort, jag hinner inte riktigt med. Det var i mitten av juni månad som jag påbörjade min trainee på Västra Hemvården
ute i Bergvik. Om jag ska sammanfatta dessa månader så har dem varit helt fantastiska. Jag trivs verkligen som fisken i vattnet på denna arbetsplats, mina kollegor är verkligen toppen, dem ställer alltid upp för en och gör allting för att man ska trivas. Jag har utvecklats väldigt mycket som person sedan jag kom hit. Jag känner att jag har blivit mer vuxen, tar mer ansvar men framförallt att jag vågar ta för mig mer. I början kände man sig som en i mängden men nu så känner man som en i gänget. Alla tar så bra hand om mig, ordinare som vikarier, alla är precis lika bra.

Jag är ingen bra bloggare så jag vet inte riktigt vad som är ”typiska” blogginlägg. Men jag kände bara att jag så gärna ville dela med mig lite av mina fyra första månader. Jag är väldigt glad att jag tog chansen och sökte denna traniee-anställning för jag känner verkligen att jag gjorde helt rätt, att det här är helt rätt.

Det jag vill framhäva med dessa rader är att jag är väldigt positivt inställd till detta. Att jag är så otroligt glad att jag tog den här möjligheten när chansen dök upp. Att detta är någonting som jag aldrig kommer att ångra, aldrig någonsin.

Sköt om er så länge så hörs vi efter årsskiftet då det är min tur att blogga igen!

/

Emma Andersson
Trainee 2014/2015

26 Maj 2014

Jaha, det är nu maj månad och det är snart dags för semestertider.
Den här trainee-tiden har sprungit iväg så fort, och det är svårt att tänka sig att det snart är dags för oss gammelugglor att checka ut och ge plats åt nyutbildade och ivriga människor som ska ta över efter oss.

Det känns faktiskt väldigt sorgligt, men samtidigt roligt för de nya som kommer få uppleva all positivitet med trainee-tiden som jag själv upplevt.
Alla människor man lärt känna, både personal och vårdtagare. Och all den kunskap man lärt sig under sitt arbetsår. Jag har även märkt att man lärde sig en hel massa under tiden på Omvårdnadsprogrammet, och ibland får man chansen att stila med sina kunskaper man kämpade in i hjärnkontoret under gymnasietiden. Och det är roligt, så roligt att jag faktiskt saknar skolan då och då.

Men traineen har varit toppen, och under de sista tre månaderna hoppas jag det fortsätter precis som det har varit. Gärna lite långsammare bara, så jag verkligen hinner njuta och ta vara på min traineetid!

Till hösten får vi se om jag kommer in på sjuksköterskelinjen uppe i Umeå, och skulle jag inte komma in är inte det hela världen heller. Det gör ju bara att jag får jobba kvar i Söderhamn, och fortsätta mina dagar med alla människor jag lärt känna under det här året. Och det är inte fy skam det heller. Jag trivs ju så bra.

Men nu för att jag inte ska missa för mycket av min arbetsdag som håller på för fullt, avrundar jag nu detta blogginlägg. Som jag skrev, jag vill ju ta vara på tiden så gott det går. Men för att sammanfatta alltihop, TUMMEN UPP för trainee. En sjukt bra idé och skapelse, önskar alla fick uppleva det jag upplevt.

Ha en bra sommar nu alla som läser, och lycka till alla nya traineer.

Med vänlig hälsning
Sara Lindström, en av gammelugglorna som inte vill sluta.
Trainee 2013/2014

10 mars 2014

Nu har hälften av vår traineetid gått och det är dags att byta arbetsplats. Jag tror att vi alla känner likadant, det känns tungt att byta ställe då vi alla trivs där vi varit.

Efter de här månaderna på hemtjänsten har jag lärt mig så otroligt mycket och verkligen insett att jag har valt rätt jobb, jag har kommit in så bra i hela arbetsgruppen och arbetssysslorna.  Jag har lärt känna så många goa pensionärer och arbetskamrater som jag kommer att sakna. Men jag tror att när man väl kommer in i sin andra plats så kommer man att ha samma känsla där och inte vilja därifrån.

Idag ska jag jobba min första dag på mitt andra ställe, Åsgården, jag känner som vanligt när man ska göra något nytt en stor nervositet. Det är mycket som man funderar på nu, kommer arbetskamraterna vara bra? Vilka rutiner har dem? Är det lätt att komma in i arbetsgruppen? Hur är pensionärerna? Är många sängliggande? Som sagt det är mycket man funderar över, men som jag snart kommer att få svar på. Jag har aldrig varit och jobbat på ett äldreboende, så de här månaderna kommer säkert att bli väldigt lärorika för mig och det är ju det traineen är bra för. 

Sara Jonsson
Trainee 2013/2014

14 januari 2014

Innan man börjat sin trainee är det givetvis omöjligt att veta vad som väntar.Fortfarande omtumlade efter en intensiv studentvecka kommer man direkt in i arbetslivet och ska försöka göra ett bra jobb och dessutom komma undan med värdigheten i behåll. Lättare sagt än gjort, tänker ni. Men ni kan pusta ut. Det är nämligen så att denna månads blogg-inlägg kommer att handla om vad du kan vänta dig av din trainee.Tillåt mig att presentera: Traineeguiden - lilla läran om hur du gör det bästa av din trainee.

 • Våga visa framfötterna
  När du känner dig varm i kläderna på din arbetsplats kan det vara ett bra tillfälle att börja utöka ditt kunskaps- och ansvarsområde. Insulindelegering, sondmatning, sätta trygghetslarm, vara med i ett kontaktmannaskap. Det finns en massa att lära sig ute på arbetsplatsen och att kunna göra det mesta själv utan att behöva be om hjälp hela tiden gör jobbet mer självständigt.
 • Någonstans mittemellan ordinarie och vikarie
  Eftersom du inte är ordinarie personal så slipper du de långvariga posterna som finns i personalgruppen. Du kommer alltså inte bli utsedd till t.ex. brandansvarig, kostombud eller liknande uppdrag eftersom du bara har en tillfällig anställning.Samtidigt har du mer privilegier än en vikarie- när det vankas julbord, schemaläggning eller samverkansdagar har du som trainee all rätt att vara med.
 • Ta reda på dina förmåner
  Visste du att man som trainee är beviljad ett wellnet-konto, precis som alla andra anställda i kommunen? Det betyder att du får 800:- i friskvårdspeng som du kan lägga på t.ex. gymkort, massage, kurser och en rad andra aktiviteter. En annan bra grej är att du efter traineen kan få en tidsbegränsad anställning på bemanningen!
 • Testa på så mycket du kan
  Det är inte ovanligt att man fäster sig vid sin första traineeplats. Helst skulle nog vi allihop vilja ansöka om fast anställning och jobba kvar till vår pension, men det är ju inte så traineen fungerar. Försök se alla arbetsplatser som nya erfarenheter! När du ska välja traineeplatser så varför inte testa på något helt nytt? Har du varit mycket inom t.ex. hemtjänst så kolla runt på lite boenden. Eller om du redan varit på flera äldreboenden, kanske psykiatrin är något för dig?

Låt guiden vara dig en hjälp på vägen men viktigast av allt är att du vågar lyssna på din magkänsla - och lita på den! Var dig själv och var öppen inför arbetet och arbetskamraterna- och jag kan lova dig att detta kan bli dina roligaste 14 månader hittills.

Lycka till!

Signe Nilsson,
Trainee 2013/2014​

26 December 2013

Det doftar så härligt på avdelningen nu när jag har gjort varm chocklad och grädde.Fikatiden blir så mycket mysigare när man gör chockladen själv eller bakar tycker jag och så blir det så mycket roligare när brukarna tycker det är så gott! och ännu mysigare när de kommer och vill hjälpa till :) ett tips bara vispa inte grädden tills den blir gul.... och glöm inte kakorna i ugnen för att det är aldrig bra....    

Nancy Alshamary,
Trainee 2013/2014
 

Söderhamns kommun

Omvårdnadsförvaltningen
826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00

Relaterad information

Staffangymnasiets webbplatslänk till annan webbplats

Granskad/Uppdaterad: 2016-11-11

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter