Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

E-förslag tar din idé vidare

Har du en idé om att förbättra eller utveckla Söderhamn? Då kan du skicka in e-förslag (elektroniskt förslag) till förtroendevalda politiker i Söderhamns kommun.

- Nu blir det möjligt att lämna in förslag elektroniskt. E-förslag är en utveckling av processen medborgarförslag, som Söderhamn haft sedan flera år, berättar kommunfullmäktiges ordförande John Staffas.

Det är viktigt för våra verksamheter att få in idéer och förslag. Genom e-förslag vill Söderhamns kommun skapa en öppen och transparent förslagsprocess, där du kan se vilka frågor kommunens medborgare är engagerade i. Du kan lägga egna e-förslag, se vilka förslag som är öppna för omröstning och vilka frågor som väckts historiskt. 

Så lämnar du e-förslag

Alla som vill kan lämna in e-förslag via soderhamn.se, du behöver inte vara invånare eller kommunmedlem i Söderhamns kommun.

När ditt förslag kommer in granskar vi att det uppfyller våra kriterier: att det rör en fråga inom kommunens ansvar, inte bryter mot svensk lag eller är olämpligt och att det inte rör myndighetsutövning mot en enskild person.

Om allt är ok efter vår granskning publiceras ditt e-förslag på soderhamn.se under tre månader för omröstning.

Om förslaget rör en fråga där en verksamhet själv beslutar så kommer vi istället att överlämna ditt förslag direkt till aktuell förvaltning.

Så går e-förslag vidare

För att ett e-förslag ska gå vidare till politisk beredning krävs att det får minst 25 röster från kommunmedlemmar i Söderhamn. Det ger förslaget en tyngd och bredare demokratisk förankring, innan frågan förs vidare in i det politiska systemet.

Om ett förslag fått tillräckligt många röster går ärendet till kommunfullmäktige. Fullmäktige avgör om frågan kan beslutas direkt i en nämnd eller ska tillbaka till kommunfullmäktige för beslut efter beredning.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Ordinarie öppettider

mån - torsdag kl 07.30-16.30
fredag kl 07.30-16.00
Öppet sommar & inför helgdag
Ej lunchstängt

Hitta till kundtjänst
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Faxholmsgatan 3
Buss 1 och 63,
hållplats Faxeholmen.

Mer information

E-förslag

Granskad/Uppdaterad: 2018-08-10

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter