Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson pratar med anställda på Åsgården.

Renaz Mohammad, Aman Haidari, Madlain Aldyoub, Natnael Mohammad och Sonad Altahnan har alla extratjänster i Åsgårdens vård- och omsorgsboende. Något de berättade om för arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), andra från vänster.

Beröm från minister på besök: ”Söderhamn är en förebild”

Extratjänster som ger både jobb, språk och framtidsutsikter. En fotbollsklubb som via miniprojekt gjort tillvaron bättre för hundratals nyanlända. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) fick se flera fina exempel under sitt besök i Söderhamns kommun.

Åsgårdens vård- och omsorgsboende var att av besöksmålen då Ylva Johansson besökte Söderhamn. Minstern var nyfiken på att se hur kommunen jobbat med extratjänster. Det är en typ av statligt finansierad anställning som ska göra det lättare för personer långt ifrån arbetsmarkanden att få in en fot på golvet.

På Åsgården är de här personerna en resurs som går utöver den vanliga personalen och ger en guldkant till brukarna. Dagligen uppskattade och saknade om de inte är på plats. De åtta personer som just nu arbetar med extratjänster i Åsgården gav en positiv bild tillbaka av hur det är att vara mitt i en extratjänst, tre andra personer kunde svara på hur det gick till när extratjänsten ledde till ett fast jobb.

- Det har varit nyttigt och resultatet har blivit jättebra till slut, säger Suleman Almokdad, en av de tre senare.

 

Maha Almufli och Suleman Almokdad berättar för Ylva Johansson om sina erfarenheter av extratjänster och hur det lett till en fast anställning.

Extratjänster kan beviljas i både offentlig eller ideell verksamhet. I Söderhamns kommun har det visat 189 personer en väg in i arbetslivet. Ett bra utfört arbete av kommunen och de anställda som ansvarat för att det blivit framgångsrikt, säger Ylva Johansson.

- Söderhamn är en förebild, det har vi hört vittnesmål om här. Många som har extratjänster växer och hittar en väg fram till utbildning eller jobb. Och inte minst är det en väg till språket, säger Ylva Johansson.

Hon hann också med att besöka Kraton Chemical och att möta allmänhetens frågor på Köpmangatan. Besöket i Söderhamn rundades av på Sandarne IP där Sandarne SIF fick berätta om hur klubben de senaste åren gett runt 600 nyanlända en positiv sysselsättning vid sidan av livet på asylboende. Bland annat genom pengar från kommunala miniprojekt.

- De har gjort ett bra och jätteviktigt arbete. Föreningslivet betyder mycket, säger Ylva Johansson.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-08-22

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter