Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Elda i naturen

En sprakande lägereld ger extra krydda åt friluftslivet. Men den kan sprida stor förödelse om du handskas med den på fel sätt. Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.

Ibland råder eldningsförbud

Under sommaren kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen, om det råder stor brandrisk. Vid eldningsförbud är all öppen eld förbjuden, även vid iordninggjorda eldplatser! Lokala avvikelser meddelas av räddningstjänsten.

Information om brandrisk och eldningsförbud brukar ges i lokalradions nyhetssändningar, i trafikrapporter, i lokalpressen på campingplatser, turistbyråer och hos räddningstjänsten.

Om du eldar

 • Använd helst ett fältkök eller välj grus- eller sandmark med tillgång till vatten att släcka med. Se upp för vind som kan sprida gnistor. Gräv eller lägg stenar runt härden och håll elden liten.
 • Elda inte om det blåser hårt! Elda inte på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik att elda nära myrstackar eller stubbar.
 • Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder.
 • Lägg inget obrännbart skräp i elden.
 • Som bränsle till elden får du ta grenar, kvistar och kottar på marken, men levande träd måste du låta vara ifred.

Släck så här

Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt med vatten och rör om så glöden slocknar. Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar. En liten spade och ett kärl för vatten är bra att ha med.

Om elden sprider sig

Ring larmnummer 112. Försök hejda elden i vindriktningen. Ruskor från små granar eller enar är bättre än lövruskor. Bäst är det om ruskorna kan blötas. Piska inte på elden med stora slag, då flyger gnistor omkring och elden tar fart. Sopa in brinnande material mot elden, och tryck samtidigt ruskan mot marken så elden kvävs. Kasta undan ris och kvistar och riv bort mossa framför elden.

Om det tar eld i kläderna

 • Om det tar eld i dina egna kläder; släng dig snabbt ned på marken och rulla runt.
 • Om det brinner i någon annans kläder; lägg ned personen på marken. Kväv elden med en filt eller jacka - OBS börja alltid från huvudet och gå nedåt - så lågorna hindras att nå ansiktet. Tänk på att nylon och liknande syntetmaterial kan flamma upp eller smälta och göra skadan värre.
 • Kyl genast ner glödande kläder och brännskador med kallt vatten. Ta inte av kläder som fastnat i huden. Fortsätt nedkylningen av brännskador tills smärtorna upphör, cirka 10 minuter. Uppsök läkare.

Var försiktig vid camping

 • Ha aldrig öppen låga eller glödande kol i tält eller förtält! Ett tält övertänds snabbt, och av elden bildas mycket giftiga gaser. Ha alltid en kniv tillgänglig så att du snabbt kan ta dig ut.
 • Häll aldrig på bränsle i fältkökets brännare innan du är helt säker på att lågan brunnit ut och brännaren har svalnat. Annars kan bränslet i flaskan flamma upp och du riskerar svåra brännskador.
 • På campingplatsen är det viktigt att hålla ordentligt avstånd mellan tält, husvagnar och campingbilar för att minska brandrisken. Om möjligt minst 4 meter.
 • Se till att grillar, kokplattor och liknande står på säkert avstånd från tältduken.
 • Kontrollera att alla slangar och kopplingar till gasolanläggningen är hela och ordentligt tillskruvade för att hindra läckage.
 • Ta reda på var det finns brandredskap och larmmöjligheter.

Räddningstjänsten

Kommunalförbundet södra Hälsingland

Besöksadress:
Värmlandsvägen 2
826 40 Söderhamn
Tel 0270-540 000
Fax: 0270-158 35
info@kfsh.se
www.kfsh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Beredskapssamordnare

Tove Westerberg
Tel 0270-754 78
Mobil 073-275 39 17

Granskad/Uppdaterad: 2016-01-31

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post