Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kommunfakta

Gågatan

Söderhamn är en skärgårdskommun i södra Hälsingland, som sträcker sig från den vackra skärgården till skogarna och de blånande bergen. Här bor mer än 25.000 människor i staden, skärgården och på landsbygden.

Söderhamn når du via E4, med snabbtåget SJ 3000, eller med båt till någon av våra hamnar. Här finns Norrlands djupaste isfria hamn, Orrskär.

Hälsingegården Erik-Anders i Asta, Söderala är en del av UNESCOs världsarv, tillsammans med sju andra gårdar i landskapet. Gården är öppen för besök.

I fiskeläget Skärså kan du promenera i den vackra fiskarbebyggelsen och njuta av havets läckerheter. Bruksorterna Bergvik, Ljusne, Marmaverken, Sandarne och Vallvik präglas av skogsindustrins utveckling, både i dåtid och nutid. Här finns vackra byggnader och industrihistoria.

Kungsgården, Skog och Trönö är intressanta platser för dig som är intresserad av medeltida kyrkohistoria. I Mo låg Hälsinge regemente i mer än 200 år, idag lockar flygfältet i Mohed flygintresserade från hela Sverige.

Holmsvedens storskogar bjuder på många upplevelser, inte minst kommunens högsta naturliga punkt, Storberget. Den årliga westernshowen är något mer ljudlig än skogens sus.

Det sagoslottsliknande utsiktstornet Oscarborg vakar över Söderhamn. Utsikten här uppifrån är hänförande.

Sommartid bjuder stadens parker på blomsterprakt av 1800-talskaraktär, med allehanda färger och dofter.


Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-11-11

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter