Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Varning - om du uppmanas göra ventilationskontroll

Just nu förekommer det att privatpersoner blir uppringda för att boka tid för ventilationsrengöring och OVK (obligatorisk ventilationskontroll) och att det måste göras innan ett visst datum. Detta påstående stämmer inte.

Med anledning av den höga brandrisken förekommer just nu att personer utnyttjar detta och försöker få fastighetsägare/privatpersoner att boka tid för ventilationskontroll.

  • Inget lagkrav för en- och tvåbostadshus - Det inte finns något lagstadgat krav för en- och tvåbostadshus om rengöring av ventilation och imkanaler. Fastighetsägaren har eget ansvar för detta.
  • Flerbostadshus ska kontrolleras regelbundet - Flerbostadshus ska kontrolleras regelbundet av certifierade personer.

Det är byggnadens ägare som ska se till att funktionskontroll av ventilationssystem utförs. Vid utebliven kontroll eller om ventilationen har fel eller brister kan kommunen förelägga byggnadens ägare att rätta till detta.

Granskad/Uppdaterad: 2018-07-31

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter