Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Biologisk återställning - exempel på handarbete - Tvärån

Ett ganska typiskt exempel på "biologiskt återställningsinsats" genom manuell arbetsinsats
  • Ett avsnitt av Tvärån före åtgärd. Här har ån flottledsrensats någon gång i tiden. En rakt grävd kanal med sten i massor prydligt uppradade längs åns kanter.
.
  • Alternativ bild. Samma avsnitt efter åtgärd som i detta fall utförts helt manuellt. Stenarna har återfått en slumpmässig och lite mer naturlig placering i ån. Strömlevande fiskarter som öring ställer sig gärna i skydd av en sten och "snappar" åt sig den föda som följer med ute i strömmen.
"Still going strong", Gunnar Blomqvist. "Det roligaste jobb jag nånsin haft", påstår han nästan 65 år fyllda.
  • Före åtgärd. En stenbumling har upptäckts på lagom avstånd från den bäck, som här också är ganska så stilla flytande och tillräckligt djup. Med hjälp av vajerspel och spett baxas stenen i plurret. Högst troligt att den legat där en gång i tiden, före flottningseran.
  • Alternativ bild efter fullgjort uppdrag. Där ligger den, på sin rätta plats!! Genom att tränga ihop passagen i ån, tillskapas här ökad rörelse och turbulens i vattnet. Därmed bättre syrehalt och dessutom ger stenen skydd, skugga och en bra stånplats för fisken.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter