Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Båttur

Söderhamn - Sveriges sjätte bästa båtkommun 2012

Söderhamn är enligt Sweboat, Båtbranschorganisationens riksförbund, en av landets bästa båtkommuner. Enligt den riksomfattande undersökning som genomförs varje år landar Söderhamn på sjätte plats, precis ovanför Gotland. Vinnare 2012 är Norrköping.
Det sedan tidigare fattade politiska beslutet att satsa kraftfullt på Söderhamns skärgård har givit resultat. Kommunens skärgårdsenhet har arbetat metodiskt och intensivt för att tillgängliggöra och utveckla skärgården. Sweboats undersökning placerar nu Söderhamn på en hedrande sjätte plats. Söderhamn är dessutom nykomling på listan, som presenterar de 50 bästa båtkommunerna i Sverige årligen.

För Henrik Olsson, kommunens skärgårdssamordnare, är placeringen ett kvitto på att man satsat rätt i arbetet.
— Allra ödmjukast får jag väl säga att jag inte är förvånad, men väldigt glad. Det är välförtjänt. Vi kan erbjuda så pass bra service och har skapat så pass goda förutsättningar för båtfolket. Vi har också haft ett gott samarbete med båtklubbarna. Placeringen känns motiverad, avslutar han.

— När vi bedömer kommunerna ser vi tillgängligheten som en av de främsta faktorerna. Kommuner som engagerar sig i båtlivet och har ett bra samarbete med båtklubbar och privata aktörer är de som lyckas bäst. I Norrköping har kommunen bland annat genom ett samarbete med privata aktörer gjort det enkelt för kommuninvånarna att förverkliga drömmen om en egen båt, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat, på organisationens webbplats.

I det lokala arbetet att identifiera varumärket för Söderhamn var skärgården ett återkommande inslag bland alla medverkande fokusgrupper. Även i undersökningar bland besökare och företagare framhålls skärgården som en av Söderhamns viktigaste attribut och främsta reseanledningar.

— Ur ett besöksnäringsperspektiv är skärgåden och båtlivet förstås en given produkt tillsammans med allt annat fantastiskt som finns att uppleva och göra här, inte minst inom kultur- och naturturismen. Det turistiska produktutbudet inom en destination är också av högt värde ur ett in- och utflyttningsperspektiv, livskvalitet står högt på önskelistan idag. Även när det gäller företagsetableringar ökar attraktionskraften om vi kan erbjuda en levande och tillgänglig vacker skärgård, säger kommunens Turismutvecklare Anne Söderström.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn

Kontakt
Gunnar Mellqvist
Förvaltningschef
Kultur- och samhällsutveckling
Tel 0270-751 02

Anders Uddén
Kultur- och fritidschef
Tel 0270-752 12

Anne Söderström
Turismutvecklare
Tel 0270-754 15

Henrik Olsson
Skärgårdssamordnare
070-649 51 41

Relaterad information
Sweboatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Topp 50-listanWord (word, 86 kB)

Uppdaterad: 2012-05-14
Tipsa en kompis

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn, Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post.
Faktura sänds till: Söderhamns kommun, Box 1, 826 21 Söderhamn. Org nr 212000-2353.